Društvo

Ivanović: Kozarstvo može biti profitabilno

2610kozeok
Z
avršeno je dvodnevno savjetovanje o kozarstvu i organskoj proizvodnji koje je organizovalo Udruženja kozara i ovčara "Montecapra“, a podržali Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Nikšić. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović isključio je mogućnost da se država miješa u pitanja otkupa.

Portal AnalitikaIzvor

"Savjetovanje je primjer kako saradnja udruženja, stručnjaka, relevantnih institucija, opštine, Ministarstva poljoprivrede, Veterinarske uprave i Savjetodavne službe može dovesti do kvalitetnih zaključaka i novih ideja. Preporuka stručnjaka je da se intenzivira organsko kozarstvo, dalje razvijaju privatne farme i jača segment pakovanja finalnih proizvoda jer trenutno nema problema sa plasmanom, prije svega zbog izuzetno velike tražnje na lokalnom, evropskom i ruskom tržištu, Nije cilj države da se bavi otkupom, već da vidimo koje su to mjere kojima treba dalje da olakšamo proces proizvodnje, ali otkupom treba da se bavi privatni sektor. Dalje, koje su to mjere kojima treba da da olakšamo preradu, preradom treba da se bavi privatni sektor. Bavljenje kozarstvom može biti profitabilno. Mi ne želimo da ulažemo u kozarstvo, nego da investiramo, što je velika razlika. Kod ulaganja ne očekujete povrat, kod investicija očekujete“, rekao je Ivanović.

Učesnici seminara saglasni su da je potrebno uspostaviti matičnu evidenciju koza i ovaca; napraviti selekciju postojećih grla; ulagati u lokalnu infrastrukturu; razmotriti plan vakcinacije grla; nastaviti dalje sa procesom edukacije; razviti plan razvoja stočarstva i program uzgoja koza i ovaca.

Drugog dana seminara, gostujući stručnjaci, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede kroz prezentacije i diskusiju, ukazali su poljoprivrednim proizvođačima na mogućnost razvoja kozarstva i ovčarstva, kao i oblike podrške. Kako bi se plasman proizvoda olakšao, potrebno je da se proizvođači udružuju kako bi se planirao i zajednicki plasirao višak mesa i mlijeka preko mljekara i mesnih industrija.

Portal Analitika