Region

Izvještaj o rudarskoj nesreći u Zenici u tužilaštvu 27. oktobra

2610rudnik
G
lavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović najverovatnije će već u ponedeljak, 27. oktobra, uputiti Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona izvještaj o rudarskoj nesreći koja se početkom septembra dogodila u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica.

Izvještaj o rudarskoj nesreći u Zenici u tužilaštvu 27. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

Duranović juče nije želio da otkrije detalje iz izvještaja, ali "Dnevni avaz" saznaje da je istragom utvrđeno da je nesreća u Raspotočju u kojoj je poginulo pet rudara splet nekoliko nesrećnih okolnosti koje su uzrokovale posebno teško stanje.

Prema saznanjima lista, istovremeno zatrpavanje ulaznog i izlaznog hodnika, međusobno udaljenih 35 do 40 metara, predstavlja nesrećnu okolnost i pravu rijetkost u rudarskim nesrećama uzrokovanim "gorskim udarima".

"Obrušavanje više hodnika nije rijetkost, ali da baš ‘udari’ na obije moguće odstupnice, to se izuzetno rijetko dešava", rekao je izvor uključen u istražne radnje.

Prema nalazima, uništavanje svih vidova komunikacije i dovoda vazduha uzrokovano je jednim od najjačih "gorskih udara" u istoriji ovog rudnika.

Da li nalaz vještaka i rudarskih inspektora navodi i eventualnu odgovornost nadležnih, sada nije bilo moguće saznati.

Rudarska nesreća u Raspotočju dogodila se 4. septembra, kada su se četvorica rudara ugušila metanom, a petog je zatrpala masa obrušenog materijala.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika