Abiznis

Autoput je šansa za angažovanje crnogorske operative

2510autoput
K
apitalni infrastrukturni projekat, izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, šansa je za angažovanje cjelokupne crnogorske građevinske operative koja je spremna za ovaj posao, ocijenjeno je na skupu u Privrednoj komori (PKCG).

Portal AnalitikaIzvor

Na skupu, čiji je moderator bio savjetnik Privredne komore Stanko Zloković, prezentovano je idejno rješenje dionice Smokovac -Uvač – Mateševo i razmatrane mogućnosti angažovanja domaćih podizvođača na njenoj realizaciji.

»Cilj prezentacije bio je da približi privrednicima budući posao izgradnje autoputa i upozna ih sa mogućnostima njihovog učešća. Jer, ugovorom o izgradnji, koji uskoro treba da potpišu Vlada i kineska kompanija China Bridge and Road Corporation (CRBC), predviđa se da crnogorska preduzeća učestvuju sa 30 odsto u realizaciji tog projekta«, navedeno je u saopštenju PKCG.

O mogućnostima angažovanja crnogorskih podizvođača na ovom poslu govorila je pomoćnica ministra saobraćaja i pomorstva, Angelina Živković, dok je idejno rješenje dionice autoputa predstavio dekan Građevinskog fakulteta, Miloš Knežević.

Vrijednost izgradnje dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, duge 41 kilometar, izosi 809,6 miliona EUR. Finansiraće se kreditom kineske EXIM banke, sa rokom otplate od 20 godina, šest godina dugim grejs periodom i fiksnom kamatnom stopom od dva odsto. Rok završetka radova je 48 mjeseci.

»Kroz pregovore sa Kinezima, Crna Gora je izborila pravo da 30 odsto poslova na izgradnji ove dionice pripadne domaćoj operativi. Za naše firme je veliki izazov i prilika posao od 240 miliona EUR, pa se moramo pripremiti na vrijeme, jer je riječ o najvećoj investiciji u Crnoj Gori. Kroz ovih 30 odsto moramo uzeti one poslove u kojima možemo biti konkurentni Kinezima«, kazao je Zloković.

Prema riječima Živković, težiće se što većem angažovanju crnogorske operative u gradnji autoputa, čiji početak čeka na okončanje procedura kao što su pregovori CRBC sa investicionom EXIM bankom, nakon čega projekat ide u skupštinsku proceduru.

Autoput, kako je navela, pored strateškog značaja za Crnu Goru, u smislu povezivanja sjevera i juga zemlje, otvara i mogućnost da se na najkvalitetniji način država poveže sa regionom i Evropskom unijom.

»Strateški cilj je da imamo siguran i bezbjedan saobraćaj, održiv sa aspekta očuvanja životne sredine i da inkorporiramo naš saobraćajni sistem u transevropsku mrežu«, rekla je Živković.

Ona je dodala da će ovaj projekat donijeti velike benefite za ekonomiju, jer će povećati konkurentnost preduzeća, pozitivno uticati na razvoj turizma i doprinijeti boljem korišćenju kapaciteta Luke Bar i slično.

Prema njenim riječima, kompanija CRBC je izgradila 36 hiljada kilometara autoputeva. U projekat su inkorporirani evropski TEM standardi kvaliteta koje će, kako je naglasila, CRBC morati da poštuje.

Knežević je kazao da je dionica Smokovac – Uvač izuzetno kompleksne geomorfološke građe i jedna od najtežih u Evropi koju treba savladati u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, biće građeno na nadmorskim visinama od 50 do 1,1 hiljada metara, a čak 30 odsto radova biće na visini od 600 do hiljadu metara. Od ukupne trase, usjeka i nasipa je 47,6 odsto, tunela 44,9 odsto, a mostova 7,5 odsto.

»Crnogorska operativa može biti konkurentna u zemljanim i betonskim radovima za što imamo sirovinu. Treba krenuti u pregovore sa Kinezima da se vidi koje su poslove spremni da prepuste crnogorskoj operativi« rekao je Knežević.

Nada Medenica iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja, nakon što je pohvalila Komoru zbog, kako je kazala, pravovremene organizacije ovog skupa, ocijenila je da se crnogorski otpad može iskoristiti kao građevinski materijal za ovaj projekat.

»Time bi mogli da saniramo nekoliko ekoloških hot-spotova, što bi Crnoj Gori donijelo višestruku korist«, poručila je Medenica.

Direktorica Direktorata za životnu sredinu i klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ivana Vojinović, podsjetila je da je prije nekoliko dana potpisan ugovor sa Svjetskom bankom, vrijedan 50 miliona EUR za sanaciju četiri crne ekološke tačke kod Kombinata aluminijuma, Termoelektrane Pljevlja, Brodogradilišta Bijela i jalovišta Gradac.

»Izuzetno smo zainteresovani da taj otpadni materijal iskoristimo za gradnju autoputa«, rekla je Vojinović.

Predsjednik Odbora za energetsku efikasnost i ekologiju, Mladen Bajković, kazao je da se pri realizaciji ovog projekta očekuje da će Kinezi u velikoj mjeri koristiti svoje tehnologije i proizvode i da Crna Gora mora insistrirati na tome da se poštuju standardi kvaliteta.

Predsjednik Odbora Udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije, Miraš Đurović, takođe je u fokus stavio poštovanje evropskih standarda i istakao da se velike količine otpadnih materijala – pepela i šljake, koji nastaju u proizvodnom procesu u metalopreradi mogu iskoristiti kao odlična asfaltna podloga.

Prema riječima predsjednika Odbora Udruženja građevinarstva, Veselina Kovačevića, Kinezi će tražiti da im crnogorska operativa ponudi najniže cijene.

»Ministarstvo treba da nam pomogne da nađemo modalitet kako bi kineska kompanija adekvatno vrednovala rad naših podizvođača. Ključno je tražiti da Kinezi definišu cijene radova i proizvoda i da se na bazi njih odredimo da li ćemo grupno ili pojedinačno nastupati u ovom poslu«, rekao je Kovačević.

Sa tim se saglasio Zloković koji je poručio da će Komora u saradnji sa Ministarstvom nastojati da što više otvori vrata crnogorskoj privredi za ulazak u ovaj posao i da crnogorska operativa dobije kvalitetne radove.

Portal Analitika