Društvo

Na Cetinju održana Nacionalna konferencija u organizaciji Biznis centra

2510konferencija
N
a Cetinju je održana Nacionalna konferencija u okviru međunarodnog projekta „Uticaj migracija na razvoj društva“. Konferenciji, koju je organizovao Biznis centar Cetinje, prisustvovali su predstavnici više zainteresovanih ustanova u Crnoj Gori, uključujući i spoljne saradnike – eksperte, koji su u okviru pomenutog projekta angažovani za izradu projekcija za našu državu, stoji u saopštenju Prijestonice.

Portal AnalitikaIzvor

Inače, Crnu Goru u projektu „Uticaj migracija na razvoj društva“ predstavlja Prijestonica Cetinje, i to posredstvom IPA partnera - Biznis centra.

Tokom konferencije, prisutnima su se obratili direktor Biznis centra Cetinje Luka Jovićević, te član pomenutog organa gradske uprave Pavle Simović, nakon čega je uslijedila prezentacija scenarija uticaja migracija na području Crne Gore, koju je ispred ekspertskog tima Instituta za sociologiju i psihologiju sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću vodila mr Nataša Krivokapić.

„Projekat „Uticaj migracija na razvoj društva“ počeo je 2012. godine i okuplja partnere iz niza država jugoistočne Evrope. Projekat je kreiran u okviru Strategije “Evropa 2020“, u cilju podrške strateškom planiranju održivog i inkluzivnog razvoja regiona. Ključna pretpostavka jeste da je glavnim kreatorima politike teritorijalnog razvoja potrebna vizija dugoročnog integrativnog razvoja, pomoću koje bi identifikovali ključne regionalne i lokalne izazove i prenijeli ciljeve Strategije „Evropa 2020“ na prioritete teritorijalne politike. U cilju podrške definisanju ove vizije, projekat nudi solidnu regionalnu bazu znanja i scenarije do 2020. godine koji utiču na savremene demografske promjene u okviru lokalnog razvoja, kao i saradnje u oblasti upravljanja migracijama“, navodi se u saopštenju.

Partneri u projektu su javne ustanove i tijela na svim nivoima, u čijoj nadležnosti je razvoj strategija podržanih od strane partnera za tehničku podršku (zavodi za statistiku, univerziteti i istraživački centri i razvojne agencije), iz Austrije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Italije, Slovenije, Srbije, Moldavije i Rumunije. Međunarodna organizacija za migracije učestvuje u projektu kao posmatrač.

Portal Analitika