Zanimljivosti

Pravila za duži život akumulatora

2510akumulator
K
ada ste posljednji put proverili stanje vašeg akumulatora? Ako se ne sjećate, onda je sada krajnje vrijeme za ovu provjeru jer jedino tako možete da izbjegnete nepotrebno pražnjenje baterije i samim tim mučno jutarnje „verglanje“ ili, još gore, odlazak na posao bez automobila.

Portal AnalitikaIzvor

Kako ne biste dočekali da po hladnom vremenu doživljavate stresove poput kašnjenja na posao, jer niste mogli da startujete motor, onda obavite najjednostavniju provjeru jedne od najbitnijih komponenata za uspješan rad motora – akumulator. Pored rizika da motor neće startovati, neispravan ili istrošen akumulator vlasniku može da donese puno problema i sa ostalim uređajima, odnosno potrošačima električne energije u automobilu.

Evo nekoliko osnovnih pitanja i odgovora kako biste znali više o akumulatorima, njihovom redovnom održavanju, čuvanju, provjeri stanja i tako dalje. Naime, treba znati da čak i savremeni akumulatori, koji od vlasnika ne traže nikakvo održavanje, zahtijevaju malo pažnje.

Koliko često treba provjeravati stanje akumulatora i koji je radni vijek ovog dijela?

Najpraktičnije je da na svakom malom servisu provjerite i stanje akumulatora. Ono se provjerava posebnim uređajem koji očitava kapacitet baterije. Ukoliko servis obavljate sami i nemate uređaj za provjeru stanja baterije, onda već znate da se čak i u mnogim prodavnicama akumulatora može brzo i lako provjeriti stanje ovog dijela vozila. Kada je riječ o radnom vijeku akumulatora, to ne može da se odredi tek tako jer zavisi od mnogih faktora, jačine akumulatora i načina eksploatacije, ali treba znati da poslije pet, šest godina akumulator ulazi u duboku starost.

Koji su najčešći problemi pri korišćenju akumulatora i razlozi njegovog pražnjenja?

Najčešće je riječ o lošem održavanju. Iako se ne čini da je tako, ali treba znati da je akumulator vrlo osjetljiv dio i da mu najobičnija prljavština može zadati velike probleme. Naime, nečistoće na akumulatoru izazivaju slabljenje struje i na taj način akumulator gubi energiju, pa nije ni čudo što se pri korišćenju drugih potrošača u vozilu (klima, grijači…) baterija može prerano isprazniti i tako praviti probleme pri startovanju motora. Naime, prljavština koja se nakupi na klemama oslabi struju jer stvara zaštitni sloj koji slabi kontakte na polovima akumulatora.

Na koji način preduprijediti pražnjenje akumulatora?

Dakle, osim redovnog održavanja i provjere stanja akumulatora, treba znati da se ovaj dio može prazniti ne samo zbog prljavštine ili pretjerane eksploatacije, već i zbog nekog kvara na vozilu. Naime, akumulator može isprazniti i neispravan audio-sistem, alarm ili recimo u slučaju kada je automobil dugo stajao na parkingu. Vodite računa da često pražnjenje akumulatora može izazvati brojna oštećenja na ovom dijelu i naravno, značajno mu skratiti radni vijek.

Kako se održava akumulator starije generacije?

Osim opštepoznate provjere koja podrazumijeva da otvorite haubu i malo „prodrmate“ kleme akumulatora i uvjerite da li su dobro zategnute i naravno čiste (ukoliko se rđa nakupila na klemama očistite ih kuhinjskom žicom), postoji još nekoliko savjeta za održavanje. Tako, kako bi izbjegli bespotrebno rasipanje energije i pražnjenje akumulatora, vodite računa da površina baterije uvijek bude suva i čista. Takođe, valja znati da kod starih tipova akumulatora (sa plastičnim čepićima za dopunu) obavezna je redovna provjera nivoa tečnosti, pa ako ustanovite da je tečnosti premalo, odnosno ako uvidite da ploče akumulatora nisu potpuno potopljene u elektrolit, tada možete dodati destilovanu vodu.

Kako se održavaju (ako je to uopšte potrebno) savremeni akumulatori?

Kada je riječ o savremenim akumulatorima, kod njih nema potrebe za dolivanjem tečnosti a njihovo stanje se lako može provjeriti pomoću indikatora koji označava koliko je baterija puna ili prazna. Takođe, kod ovog tipa baterije mora se paziti i sve intervencije treba obaviti u servisu, budući da vađenje ovog dijela iz vozila može napraviti probleme sa kompjuterom, aktivirati blokadu paljenja i slično.

Kako se akumulator pravilno dopunjava?

Akumulator možete dopuniti u brojnim servisima ili u pomenutim specijalizovanim prodavnicama i to pomoću brzih punjača za svega tri do četiri sata. To se naravno naplaćuje, a u slučaju da imate, ili možete da pozajmite kućni punjač, u tom slučaju možete proći jeftinije. Dopuna ovakvim punjačem traje duže uglavnom oko 24 sata, a treba obratiti pažnju da ne dođe do pregrijevanja akumulatora. To naročito važi za akumulatore novije tehnologije u hermetički zatvorenim kutijama pa se za njih preporučuju takozvani pametni punjači koji kontrolišu i sami regulišu prekid dopune. Oprezno prilikom povezivanja polova prilikom dopune – plus na plus, minus na minus!

Kako se pravilno“pozajmljuje struja” i da li je ova radnja moguća sa savremenim akumulatorom?

Startovanje pomoću kablova može se obaviti na svim akumulatorima. Međutim, morate paziti jer takav način startovanja može oštetiti ovaj dio budući da se u datom trenutku velika količina nekontrolisane energije ubacuje u ispražnjen akumulator, pa pomoć kablova treba izbjegavati kada god je to moguće. Ipak, ako već nemate izbora pa morate startovati na ovaj način, onda poštujte sljedeća pravila: motor donora struje treba da radi, ali da svi drugi električni potrošači budu isključeni, zatim povežite pozitvini kraj kabla (najčešće crvene boje) na pozitivni pol praznog akumulatora, a drugi kraj štipaljke povežite na pozitivnu klemu akumulatora sa kojeg uzimate struju. Negativni (najčešće crni) kraj kabla povežite na akumulator vozila koji daje struju a drugi kraj možete staviti na negativni pol akumulatora sa kojeg uzimate struju, mada ga možete i uzemljiti tako što ćete ga prikačiti na dio motora, poput bloka, nosača i slično. Kada ste to obavili, sačekajte nekoliko minuta pa tek onda startujte motor koji je ostao bez struje. Kablove skinite obrnutim redosledom od onog kojim ste ih postavljali.

Koliko je dovoljno da se akumulator dopuni poslije pražnjenja?

Kada uspijete da startujete motor uz pomoć kablova (vidi pitanje broj 7) stručnjaci kažu da ga treba voziti makar 30 minuta i to sa isključenim svim drugim potrošačima, poput klime, audio-sistema, navigacije, blututa… Bilo bi poželjno da ni svijetla ne rade, ali to kod nas zbog propisa nije moguće.

Koji su to simptomi za uzbunu kada govorimo o starijim, ali i novijim baterijama?

Ukoliko su instalacija i akumulator ispravni, za startovanje motora uvijek treba da bude dovoljno struje. Ako morate da „verglate” pri startovanju, to je znak da je sam akumulator ili sistem za punjenje neispravan pa je vrijeme za provjeru stanja, odnosno posjetu servisu.

Da li start-stop sistem u vozilu zahtijeva poseban akumulator ili ne?

Da, start-stop sistem je dizajniran tako da motor gasi pri svakom dužem stajanju. Na ovaj način štedi se 5-10 odsto goriva, naročito u gradskoj vožnji, ali istovremeno predstavlja i veliki napor za akumulator. Upravo zato ovakvi automobili koriste snažnije i skuplje akumulatore proizvedene u AGM (engl. Absorbed glass mat) tehnologiji.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika