Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Perks: Ključne vrijednosti unaprjeđenje mira i ljudskih prava

24perksPOCETNA
U
naprjeđenje mira, ljudskih prava i dostojanstva nezamjenjive su vrijednosti za zaštitu prava, bezbjednost i razvoj svakog bića, kako u Crnoj Gori, tako i u Evropi i u čitavom svijetu, poručio je vršilac dužnosti stalnog koordinatora Ujedinjenih nacija (UN) Bendžamin Perks.
Perks: Ključne vrijednosti unaprjeđenje mira i ljudskih prava
Portal AnalitikaIzvor


Na Cetinju je danas, u organizaciji sistema UN u Crnoj Gori, Vlade i Prijestonice proslavljen 24. oktobar – Dan UN.



Perks je kazao da je Dan UN-a prilika za podsjećanje na dostignuća čovječanstva i izazove koji i dalje postoje u radu na unaprjeđenju mira, ljudskih prava i ljudskog dostojanstva.



»Upravo su te vrijednosti nezamjenjive, ne samo za djevojčicu u Avganistanu koja se nada da će završiti školu a da je ne ometu siromaštvo i ekstremizam, ne samo za porodicu u Liberiji gurnutu u katastrofalno siromaštvo pošto je hranilac porodice obolio od ebole i ne samo za žrtvu nasilja u porodici ovdje, u Čikagu ili u Londonu«, kazao je on.



Prema riječima Perksa, te su vrijednosti nezamjenjive za zaštitu ljudskih prava, bezbjednost i razvoj svakog bića u Crnoj Gori, ali i Evropi i čitavom svijetu.



Naredne godine, dodao je, svjetski lideri analiziraće napredak u ostvarivanju Milenijumskih razvojnih ciljeva i uspostavljanje novih globalnih prioriteta za period nakon 2015. godine.



On je ocijenio da su građani Crne Gore dali izuzetan doprinos vezan za utvrđivanje stavova vezanih za budućnost.



»Korišćenjem moći nove tehnologije, uloženi su zadivljujući napori kako bi građani širom svijeta izrazili svoje mišljenje o tome šta treba da budu novi prioriteti, a učešće nije nigdje bilo veće nego u Crnoj Gori«, rekao je Perks.



On je kazao da je više od osam hiljada građana odgovorilo na anketu, učestvujući time u procesu konsultacija koje su sprovedene u čitavoj zemlji o tome kakvu budućnost žele, pri čemu su kao ključne prioritete naveli zapošljavanje, obrazovanje i zdravlje.



Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kazao je da su UN u epohi po završetku Drugog svjetskog rada, obezbijedile mogućnost da se svijet razvija u miru, toleranciji i promociji ljudskih prava.



»Sa zadovoljstvom mogu reći da je Crna Gora, iako među najmlađim, jedna od izuzetno aktivnih članica UN, koja bez izuzetka promoviše sve zajedničke vrijednosti na čijim temeljima djeluje Sistem. Istovremeno, riječ je i o vrijednostima Crne Gore kao države koja je svoju nezavisnost obnovila na demokratskom referendumu », kazao je on.



Bošković je podsjetio da su kroz Savjet za ljudska prava, čiji je Crna Gora aktivni član, promovisana njena stremljenja, kao građanske države, okrenute vrednovanju svih ljudskih prava, "uvažavajući različitosti i ne birajući između nacija, vjera i pripadnosti različitim opredjeljenjima".



Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović kazao je da na proslavi 69. godišnjice osnivanja UN, i Crna Gora može imati razloga za zadovoljstvo, zbog svega što je rezultat udruženog rada svjetskih naroda.



»No, isto tako, smatram i da savremeni tokovi danas nude niz situacija koje se nameću kao svojevrsni globalni izazovi i koje, kao takve, zahtijevaju odlučan zajednički odgovor«, rekao je on.



Bogdanović je podsjetio na prijem Cetinja u UN program „Sustainable Energy for All“ i to na inicijativu generalnog sekretara te međunarodne organizacije Ban Ki Muna.



»Sistem UN prepoznao je rad naše gradske uprave na planu energetske efikasnosti i ulaganja u održivu budućnost, pa je Cetinje nedavno pristupilo značajnoj globalnoj inicijativi Održiva energija za sve“, podsjetio je on.



Bogdanović je kazao da posebno ohrabruje činjenica da je Cetinje jedan od deset svjetskih gradova koji su dio te inicijative, ali i jedini koji ima manje od pola miliona stanovnika.



»To prestižno priznanje, naš je grad zavrijedio zahvaljujući programu 'Beautiful Cetinje', koji realizujemo upravo sa Sistemom UN, odnosno UNDP«, rekao je Bogdanović.

Portal Analitika