Društvo

Vojska da bude po NATO standardima

24odbor_za_bezbjednost
C
rna Gora treba što prije da uskladi i popuni formacijske i organizacione strukture Vojske sa principima vojnih snaga zemalja članica NATO saveza, ocijenio je Odbor za bezbjednost i odbranu.
Vojska da bude po NATO standardima
Portal AnalitikaIzvor

Zaključci Odbora, na osnovu oktobarske rasprave o izvještajima o stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva odbrane za 2013. godinu i Vojsci Crne Gore, dostavljeni su parlamentu.

Odbor ukazuje na važnost intenziviranja rada na izna1aženju optimalnog modela za što skorije obezbjedenje materijalno-tehniekih sredstava neophodnih za punu funkcionalnost u ovoj oblasti.

“Podržane su aktivnosti u protekloj godini radi smanjivanja rizika od korupcije, jačanjem transparentnosti, odgovomosti i razvoj kontrolnih mehanizama u Ministarstvu odbrane”, kaže se u Izvještaju.

Članovi odbora su upozorili na nedovoljnu uskladenosti sa propisima iz oblasti zaštite na radu, koja onemogućavaju zaposlene da u punom kapacitetu ostvaruju zakonska prava i potenciraju blagovremeno rješavanje ovih pitanja saglasno pozitivnim propisima.

Odbor je, na sjednici 13. oktobra, ocijenio da rezultati koje su Ministarstvo odbrane i Vojska ostvarili u 2013. godini predstavljaju dobar osnov za nastavak reformskih procesa i dostizanje potrebnih standarda u susret punopravnom elanstvu Cme Gore u NATO i Evropskoj uniji.

U vezi realizacije Plana inspekcijskog nadzora, u raspravi je ukazano da su planirane kontrole i ocjenjivanja borbene gotovosti komandi i jedinica Vojske u potpunosti realizovane.

“Glavne nedostatke predstavljaju nedovoljno popunjene Komande kontrolisanih sastava, skromna materijalna baza obuke i nedostatak adekvatnih poligona za izvršenje artiljerijskih gađanja i taktičkih vježbi sa bojnim gadanjem”, navodi se u Izvještaju Odbora.

Kontatovana je važnost rekonstrukcije dva objekta za skladištenje municije, čime su stvoreni uslovi za čuvanje municije u skladu sa najvišim bezbjednosnim standardima.

“Odbor je podržao nastavak realizacije projekta GEPSUS koji ima cilj unaprjeđenje kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama u Crnoj Gori, a do kraja godine planirano je uspostavljanje i opremanje simulacionog centra u kasarni u Golubovcima”, navodi se u dokumentu.

(Mina)

Portal Analitika