Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Eksproprijacija koridora Jadransko-jonskog autoputa koštaće 45 miliona eura, kvadrat zemljišta do 22 eura

Eksproprijacija koridora Jadransko-jonskog autoputa koštaće 45 miliona eura, kvadrat zemljišta do 22 eura

jonskiok
Dionica Jadransko – jonskog autoputa kroz Crnu Goru je utvrđen i prolazi od granice sa Bosnom i Hercegovinom (u rejonu Nudola) – Grahovo – Čevo – Podgorica (obilaznica) – tunel kroz Dečić (granica sa Albanijom).

Eksproprijacija koridora Jadransko-jonskog autoputa  koštaće 45 miliona eura, kvadrat zemljišta do 22 eura
Portal AnalitikaIzvor

 

Izgradnja Jadransko-jonskog puta koštaće nešto više od milijardu eura, dok za eksproprijaciju zemljišta, što je obaveza države, treba izdvojiti čak 45 miliona eura, pokazuje zvanična Ekonomska analiza.

cijenaokPrema tabeli analize, ukupna vrijednost projekta je 1.025 milijardi od čega za samu izgradnju 955 miliona eura, izgradnju funkcionalnih sadržaja 24, 4miliona eura i za eksproprijaciju 45,2 miliona eura.

Što se tiče eksproprijacije, prosječna cijena kvadrata zemljišta na relaciji Nudo-Zelenika je 2,5 eura po kvadratu, na dionici Zelenika-Smokovac čak 22 eura, dok je za relaciju Smokovac-granica sa Albanijom predviđeno 18 eura po kvadratnom metru

Kroz Crnu Goru će ići 94,9 km Jadransko-jonskog autoputa, što je oko 6 odsto ukupne dužine autoputa. Za Jadransko-jonski autoput (na teritoriji Crne Gore) je urađena Preliminarna studija izvodljivosti, Generalni projekat i Nacrt Detaljnog prostornog plana.

Dionica Jadransko – jonskog autoputa kroz Crnu Goru je utvrđen i prolazi od granice sa Bosnom i Hercegovinom (u rejonu Nudola) – Grahovo – Čevo – Podgorica (obilaznica) – tunel kroz Dečić (granica sa Albanijom).

ekspookU blizini Podgorice, Jadransko-jonski autoput ima zajedničku trasu u dužini od 12,2 km sa autoputem Bar–Boljare. Put je projektovan za računsku brzinu od 100 km/h, otvorena trasa iznosi 67,75 km, ukupna dužina mostova 13,49 km i ukupna dužina tunela 13,95 km.

“Imajući u vidu značaj regionalne saradnje za realizaciju ovako važnih infrastrukturnih projekata i iskazanu podršku partnera Evropske komisije, zemalja Jadransko-jonske Makro regije, kao i međunarodnih finansijskih institucija, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija je pripremilo Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na saradnju prilikom realizacije Jadransko-jonskog autoputa.

Navedeni Memorandum o razumijevanju proslijeđen je zemljama potpisnicima uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, kao i partnerima koji su iskazali spremnost da podrže ovakav projekat a to su Italija, Grčka, Slovenija, Evropska komisija, Evropska banka za obnovu i razvoji i Evropska investiciona banka.

Cilj ovog Memoranduma o razumijevanju je da se generiše interesovanje zemalja za zajednički i integrisani pristup u realizaciji ovog značajnog projekta u odnosu na inicijativu prema Evropskoj komisiji i međunarodnim finansijskim institucijama. Dakle, cilj je da zemlje potpisnice zajednički konkurišu za fondove Evropske unije kroz npr. mehanizam “Zapadno-balkanski investicioni okvir” (WBIF), kao i za “soft” zajmove prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Evropskoj investicionoj banci”, navodi se u Informaciji koju je juče usvojila Vlada.

P.Z.

Portal Analitika