Abiznis

IVANOVIĆ: Ove godine manji izvoz pelima, Albanija preuzela primat u regionu

2310vanovic1
P
elima je i u prirodi i na plantažama ove godine bilo više nego prošlih godina, ali velika proizvodnja ove biljke na plantažama u Albaniji i čak dvadesetak fabrika za preradu ljekovitog bilja u ovoj zemlji, dovelo je do toga da za crnogorski pelim interesovanje bude manje, kaže za Portal Analitika Zoran Ivanović iz firme Seidži eksport iz Bara, koja je jedan od najvećih izvoznika.

IVANOVIĆ: Ove godine manji izvoz pelima, Albanija preuzela primat u regionu
Portal AnalitikaIzvor

Ivanović, koji je inače zadužen za otkup pelima u Seidži eksportu, naglašava da je u ovoj firmi izvoz manji čak i do 60 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Cijena je u startu bila od 0,8 eura do 1, 20 eura. Mislim da su tome doprinijele neke novoformirane firme, koje su podigle cijenu pelima u otkupu. Takođe, nije ni berba bila tako kvalitetna jer je pelim počeo da se bere kada mu nije vrijeme, prije nego što je pao cvijet”, kaže Ivanović.

On naglašava da se pelim bere poslije 15. jula, jer je važno da pčela uzme svoj dio sa cvijeta, zemlja sjeme, a tek onda ga treba brati.

2310zalfija
“Nažalost ovo se često ne poštuje i stoga je dobro što Ministarstvo poljoprivrede  pokreće akciju za kontrolisanu berbu pelima. To je jako važno, o tome se godinama mnogo priča, još od kada sam radio u Eksport bilju uz Risna, ali malo se konkretno radilo”, objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima sada je cijena pelima pala na 80 centi i trenutno je stao otkup, tako da trenutno na terenu ima neotkupljene robe.

Ivanović smatra da je tome doprinijela jaka konkurencija u Albaniji, koja je preuzela primat u ovom dijelu Evrope, a nekada smo mi bili prvi.

„U Albaniji ima dvadesetak fabrika za preradu, oktup je veliki i njima je trenutno teško konkurisati“, kaže Ivanović.

Sagovornik Portala Analitika naglašava da je ova godina za domaće proizvođače i za firme koje se bave otkupom pelima prilično teška. Stoga se, kaže Ivanović, na ovom polju treba još mnogo raditi, olakšati izvoz, razmišljati o subvencijama na izvezeno ljekovito bilje, kao bi se polako približili prihodu koji smo imali zlatnih osamdesetih.

Portal Analitika