Društvo

STANKOVIĆ: Od kontrole predmeta zavisiće sudbina aktuelnih tužilaca

ivicaStankovic23
V
rhovni državni tužilac Ivica Stanković najavio je u emisiji „Načisto“ autora Petra Komnenića, da će od kontrole svih predmeta od 2011. godine do danas, zavisiti sudbina mnogih aktuelnih tužilaca.

STANKOVIĆ: Od kontrole predmeta zavisiće sudbina aktuelnih tužilaca
Portal AnalitikaIzvor

Stanković je dodao da je moguće da će kontrola obuhvatiti i raniji period u kome je, kako se sumnja, kreiran veći broj problematičnih optužnica. Da li će se preispitivati predmet u vezi sa slučajem „Snimak“, Stanković će odlučiti kada se sa njim detaljno upozna.

- Mi sada vršimo uvid u predmete koji nijesu završeni. Jer, u ovom trenutku je to ogroman posao, ali ne znači da neće neka komisija, možda, na čelu sa mnom ili bez mene ići direktno u određeno tužilaštvo i metodom slučajnog uzorka tražiti da se izvrši uvid u neki određeni predmet.

Komentarišući ocjenu iz izvještaja o napretku da je država imala formalistički pristup suđenjima za ratne zločine, da nije bilo optužnica za komandovanje, pomaganje i podržavanje ratnih zločina, Stanković ne isključuje ni ponovno preispitivanje ovih predmeta.

- Crna Gora nije spremno ušla u rješavanje tih predmeta. Ukoliko bude postojala zakonska mogućnost, da se ponovi neki postupak, svakako da ćemo mi to da preispitamo. Ratni zločini ne zastarijevaju -kazao je VDT.

Stanković nije mogao da odgovori da li će preispitati profesionalnu odgovornost svoje današnje zamjenice, nekadašnje specijalne tužiteljke Stojanke Radović, koja je potpisala ključne optužnice za ratne zločine, koje su pale pred sudom. Nije jasno odgovorio ni na pitanje da li će pokrenuti istragu zbog sumnji da je njegova zamjenica, kao specijalna tužiteljka, godinama ranije inicirala nezakonite mjere tajnog nadzora, kojima je kako je tvrdio bivši sudija Radovan Mandić, bio obuhvaćen i sam Stanković.

- Nije se moglo utvrditi na koga se to odnosi. Znači, nije sporno da nema tog predmeta. Mislim da nije niko saslušao Stojanku Radović i Hamida Ganjolu, zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj. Sada ne bih govorio o tome hoću li ih ja saslušati - dodao je Stanković.

VDT ne dijeli mišljenje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da bi bilo presuda, da ima kvalitetnih optužnica.

- Na neki način sud kontroliše optužni akt. Tako, da bi tu trebala jedna detaljna i sveobuhvatna analiza, da bi o tome govorili - kazao je Stanković.

Kada je u pitanju afera „Snimak“, Stanković je kazao: „Nikada nijesam donosio neke odluke koje bi bile ishitrene, dok se prethodno detaljno ne upoznam sa činjeničnim stanjem“.

Osvrćući se na optužbe da je sklon korupciji, Stanković je rekao: „Tokom čitave svoje karijere nastojao sam da sprovodim Ustav i zakon. Tu se radi o čistim izmišljotinama i neistinama“.

VDT očekuje da će konkretni rezultati tužilaštva biti vidljivi u najkraćem roku.

Portal Analitika