Društvo

Vlada odbila prijedlog Andrije Popovića za legalizaciju marihuane

2609kanabisok
V
lada Crne Gore nije prihvatila prijedlog poslanika Liberalne partije Andrije Popovića da se zdravstvenim ustanovama dozvoli da koriste morfijum i marihuanu za smirivanje bolova, odnosno u medicinske svrhe.

Vlada odbila prijedlog Andrije Popovića za legalizaciju marihuane
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u Vladinom dokumentu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju zlupotrebe droga nije prošao.

"Prijedlog zakona u ponuđenom obliku nije prihvatljiv, jer je prije svega ponuđena uopštena i neprecizna norma, te je kao takva podložna slobodnom i širokom tumačenju. Takođe, predlagač nije upodobio i druge odredbe važećeg zakona kako bi se postigao cilj i svrhe izmjena", navodi se u dokumentu.

Takođe, stav Ministarstva zdravlja je da treba omogućiti upotrebu lijeka koji sadrži marihuanu, naročito kod malignih oboljenja praćeni bolovima jakog inteziteta zbog manje štetnih propratnih pojava od nekih ljekova koji se trenutno koriste.

“Međutim, primjena lijeka koji sadrži marihuana u terapeutske svrhe, zahtijeva šire izmjene i dopune važećeg normativnog okvira, u razumnom roku i propisanoj procedure, uz konsultaciju stručne javnosti i dostupnih iskustava”, pojašnjeno je iz Vlade.

CdM

Portal Analitika