Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Turizam

GVOZDENOVIĆ: Sezona na nivou prošlogodišnje, ostvaren rast od 1,5 odsto

2310gvozd
M
inistar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović kazao je danas da je ljetnja turistička sezona bila na nivou prošlogodišnje i da su prihodi od turizma veći za 1,5 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Portal AnalitikaIzvor

Prihodi od turizma za prvih osam mjeseci iznose 643 miliona eura, što je 2,2 odsto više u odnosu na prošlogodišnji period.

On je na predstavljanju Informacije o kvalitativnim i kvantitativnim efektima ljetnje turističke sezone 2014. godine kazao da smo imali “korektnu turističku sezonu koja je bila na nivou prošlogodišnje“.
“U narednom periodu treba da poboljšamo dostupnost ka Crnoj Gori, obezbijedimo poboljšanje strukture smještajnih kapaciteta i da na taj način posebno utičemo na eliminisanje ključnog problema kojeg imamo u crnogorskom turizmu, a to je pitanje sezonalnosti“, istakao je Gvozdenović.

Jedna od ključnih poruka koju treba poslati u narednom periodu prema riječima Gvozdenovića jeste da se Crna Gora razvija kao jedinstvena turistička destinacija, sa posebnim akcentom na sjever Crne Gore, gdje, kako kaže ministar, postoje neiskorišćeni potencijali koji mogu dodatno da pozicioniraju Crnu Goru kao jednu od najbrže rastućih turističkih destinacija.

Gvozdenović je kazao da je ostvaren porast broja prihoda od posjeta, kao i da je povećan broj turista iz zemlja Evropske unije za dva odsto.
“Pored svih vremenskih nepogoda turizam raste značajnom stopom i jedino tako možemo da obezbijedimo ekonomski rast“, poručuje Gvozdenović.

Ministar je dalje kazao da je opština Tivat ostvarila porast broja noćenja od 11 odsto, prvenstveno zahvaljujući dobro definisanim prioritetima, dok je Cetinje ostvarilo porast od 12,3 odsto, najviše zahvaljujući raznim manifestacijama.

Ostvaren je takođe i porast kvaliteta smještajnih kapaciteta.
“Broj hotela sa četiri zvjezdice porastao je sa 83 na 106. Ministarstvo turizma planira da do kraja godine izađe sa programom za razvoj visokokvalitetnog turizma“, naveo je Gvozdenović.

Kada je u pitanju kruzing turizam, ministar je kazao da je plan da se pored Kotora i barska rivijera uključi u ovu djeltanost. Što se tiče jahting turizma, on je kazao da su ove godine u Crnu Goru uplovile kvalitetne jahte i da ih je sve više i više, a to je kako kaže prije svega zasluga kompanije Porto Montenegro.

Ministar se osvrnuo i na Montenegro airlines i kazao da je nacionalni avioprevoznik ove godine prevezao 40 odsto svih putnika koji su došli u Crnu Goru. Željeznički prevoz Crne Gore je ove godine ostvario veliki pad broja putnika zbog problema sa dijelom pruge u Srbiji, ali je kako napominje ostvaren dobar rezultat.

Nacionalni parkovi takđe bilježe porast broja posjeta. Ministar očekuje da će Prokletije u narednom periodu obezbijediti nove turiste i kompletiranje turističe ponude.

Međutim, turistički djelatnici u ovoj sezoni su se susreli sa mnogim problemima koje u narednom periodu treba riješiti.
“Potrebno je eliminisati gužve, riješiti pitanje buke i čistoće, odraditi dodatnu infrastrukturu na graničnim prelazima, renovirati aerodrom u Tivtu i izraditi novi model za olakšani vizni režim“, zaključio je Gvozdenović.

Foto: gov.me

Portal Analitika