Društvo

Predrag Zenović pobjednik konkursa Matice crnogorske

3007maticalogook
P
redrag Zenović
, doktorantu u oblasti političke filozofije dobitnik je prve nagrade na javnom konkursku koji je u martu raspisala Matica crnogorska na temu „Crnogorski identitet pred evropskim izazovima“.

Predrag Zenović pobjednik konkursa Matice crnogorske
Portal AnalitikaIzvor

Na konkursu na kojem su pravo učešća imali svi crnogorski građani do 30 godina straosti drugu nagradu osvojila je dr Čarna Brković, socijalna antropološkinja a treća nagrada pripala je Đuru Radosavoviću, književniku i književnom prevodiocu

Osnovna namjera konkursa, kako je saopšteno iz Matice crnogorske, bila da dobijemo odgovore na pitanja koja smo propozicijama konkursa postavili: kako teorijski razumjeti i kritički valorizovati perspektive crnogorskog  nacionalnog i kulturnog identiteta u suočavanju sa temeljnim evropskim vrijednostima slobode, jednakosti i razuma?

- Kako je u sklopu epohalnog  konstituisanja evropske demokratske republike kao političke zajednice sui  generis moguće promišljeno graditi projekt crnogorskog evropejstva ili  evropskog crnogorstva? Kako u stvaralačkoj komplementarnosti tih  komponenti uspješno izbjeći pogubne krajnosti nacionalnog ekskluzivizma i evrocentrističke nadnacionalne nivelacije? Jesmo li dorasli istorijskom izazovu projektnoga dvojnog identiteta koji se ogleda u tome da budemo autentični evropejci/građani Evrope upravo kao samosvjesni baštinici crnogorskoga nacionalnoga i kulturnoga identiteta? Da li se iz perspektive suverene evropske Crne Gore, za koju su se njeni građani plebiscitarno i neopozivo opredijelili, bolje vidi i snažnije teži punoj međuzavisnosti i uzajamnom obogaćivanju nacionalne i evropske komponente naše budućnosti – navodi se u saopštenju.

Žiri Matice crnogorske u sastavu prof. dr Dragutin Lalović - predsjednik, Marko Špadijer i Dragan Radulović izražazio je zadovoljstvo kvalitetom prijavljenih radova.

Nagrada sadrži plaketu i novčani iznos - I nagrada 800 eura; II nagrada 600 eura i III nagrada 400 eura.

Nagrađeni radovi će biti objavljeni u časopisu Matica, a organizator, budući zadovoljan odzivom učesnika i kvalitetom prijavljenih eseja, namjerava i sljedeće godine da raspiše konkurs na neku od gorućih tema crnogorske stvarnosti, jer smatra da kao društvo moramo biti više nego zainteresovani da saznamo o čemu, i na koji način, razmišljaju mladi, obrazovani ljudi u Crnoj Gori.

Portal Analitika