Društvo

UZKD: Pruga mora biti izmještena sa Duklje 2017. godine

23DUKLJA
U
prava za zaštitu kulturnih dobara, saopštila je danas da dio pruge Podgorica- Nikšić koji prolazi kroz arheološki lokalitet Duklja, mora biti izmještena do 2017. godine.

UZKD: Pruga mora biti izmještena sa Duklje 2017. godine
Portal AnalitikaIzvor

Iz Uprave su, na upit Portala Analitika, odgovorili da je privremena dozvola izdata 2007. godine obavezujuća za Željezničku infrastrukturu.

„Shodno Mišljenju br.02-1148/2 od 01.02.2007. godine i Rješenju br.02-665 od 23.05.2007.godine, svi izvedeni objekti - pruga sa nasipom, stubovi i kanalete - imaju rok u trajanju od 10 godina, odnosno do maja mjeseca 2017.godine“, saopšteno je Portalu Analitika iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara..

Kako je kazano iz Uprave, nakon intenzivne komunikacije u okviru međuinstitucionalne i međuresorne saradnje, na zahtjev Željeznice Crne Gore A.D. Podgorica, a vezano za rekonstrukciju dijela pruge Nikšić-Podgorica koji prelazi preko arheološkog lokaliteta Duklja, izdato je Mišljenje br. 02-1148/2 od 01.02.2007. godine i donijeto Rješenje br. 02-665 od 23.05.2007.godine.

„Između ostalog, Mišljenjem i tačkom 6. Rješenja kojim je data saglasnost na Glavni projekat opravke pruge Nikšić-Podgorica, Željeznica Crne Gore A.D. Podgorica se obavezuje „da u roku od 3 godine od dana dobijanja saglasnosti, sačini Idejni projekat za izmještanje trase pruge sa lokaliteta Duklja“.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara, nije u saznanju da li je urađen  Idejni projekat izmještanja dijela pruge sa lokaliteta“ navode iz Uprave.

Iz Željezničke infrastrukture su ranije saopštili Portalu Analitika da ne posjeduju, niti su izrađivali Idejni projekat izmještanja trase pruge Nikšić- Podgorica, niti je od ranije naslijeđena ta obaveza.

Portal Analitika je objavio Privremenu dozvolu koju je na  zahtjev Željeznica Crne Gore A.D. Podgorica – u cilju rekonstrukcije pruge Nikšić-Podgorica - tadašnji Republički zavod za zaštitu spomenika kulture izdao maja 2007. godine Željeznici privremenu dozvolu za rekonstrukciju, elektrifikaciju i signalizaciju pruge Nikšić – Podgorica, ograničavajući upotrebu pruge preko lokaliteta Duklja do 2017. godine.

Iz ŽICG su povodom tog rešenja  istakli da posjeduju Rješenje broj 05-4785/6-2010 od 07.10.2011.godine, kojim je nadležno Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo Željezničkoj Infrastrukturi Građevinsku dozvolu za rekonstrukciju pruge Nikšić-Podgorica, koja obuhvata radove na donjem i gornjem stroju pruge i putnim prelazima u zahvatu Prostornog plana Crne Gore - prostorni koncept razvoja tehničkih infrastrukturnih sistema- Prostorni koncept razvoja saobraćajne infrastrukture. U navedenoj dozvoli, nije navedeno bilo kakvo ograničenje za lokalitet Duklje.

Iz Uprave su izričito kazali d aje privremena dozvola obavezujuća za ŽICG. S druge strane, zvaničnici Željezničke infrastrukture kategorički tvrde da nema potrebe da prave planove o izmještanju pruge iz rejona Duklje, koja je zakonom zaštićeno spomeničko dobro. Urbanisti Glavnog grada su, međutim, u prostorno urbanističkom planu do 2025. godine predvidjeli - a gradski parlament usvojio kao zakon - obavezu željeznice da gradi vijadukt, kojim bi dio pruge Podgorica –Nikšić bio premješten sa lokaliteta Duklje.„Obavezno je planiranje i izgradnja vijadukta preko lokaliteta Duklje, kako bi se ovaj prostor sačuvao od uzurpacije željezničkim saobraćajem“, navodi se Prostorno urbanističkom i planu Glavnog grada Podgorice do 2025. godine. Prostorni plan Crne Gore do 2020.takođe predviđa izmiještanje pruge sa lokaliteta Duklja, kao jedan od prioritetnih zadataka prostornog razvoja i zaštite kulturnih dobara od nacionalnog značaja. U ŽICG, međutim, nisu prepoznali važnost, pa čak nisu posebno ni uzimali u razmatranje izmještanje dijela pruge koji prolazi kroz lokalitet antičke Duklje.

I.K.

 

Portal Analitika