Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • IVANOVIĆ: Tri firme imaju nesmetani izvoz mesa u Rusiju, a za četiri je samo privremeno ograničen

IVANOVIĆ: Tri firme imaju nesmetani izvoz mesa u Rusiju, a za četiri je samo privremeno ograničen

ivanovicpetar
I
nformacije koje su se pojavile u crnogorskoj javnosti o iznenadnoj zabrani izvoza mesa na tržište Rusije i špekulacije o razlozima, nijesu istinite, kazao je sinoć ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović zainteresovanim novinarima.

IVANOVIĆ: Tri firme imaju nesmetani izvoz mesa u Rusiju, a za četiri je samo privremeno ograničen
Portal AnalitikaIzvor

Ne radi se o eventualnoj preprodaji proizvoda iz EU, već o regularnoj proceduri, kazao je Ivanović.

Kako je navedeno u saopštenju iz Ministarstva, on je kazao da su Crnu Goru nedavno posjetili inspektori ruske Vetrinarske uprave, sa kojom naši nadležni organi imaju izvanrednu saradnju.

„Radi se o usaglašavanju svega što je potrebno da urade dvije zemlje kako bi poljoprivredni proizvođači mogli nesmetano da izvoze svoje proizvode. Sastavni dio izvještaja koji očekujemo jeste i ukazivanje na nedostatke koje treba da otklone pojedini proizvođači koji se bave izvozom prerađevina od mesa, da bi mogli nesmetano da izvoze na tržište ruske carinske unije. U ovom momentu tri firme imaju zeleni status koji omogućava izvoz mesa i prerađevina od mesa na ovo tržište. S druge strane postoje 4 firme kojima je privremeno ograničen izvoz do momenta ispunjavana standarda. Ja ne vidim nikakvu potrebu da se ovo pitanje politizuje, niti stavlja u kontekst bilo čega drugoga do onoga na čemu ovo Ministarstvo uporno insistira, a to je da moramo dostići standarde onih zemalja koje su naša izvozna tržišta, rekao je ministar Ivanović.

On je naveo da je isto uradila i prva kontrola koju je Crna Gora imala iz EU, jer, kako se pojasnio, radi o standardima koji dopuštaju koncentraciju određenih vrsta supstanci koje se koriste u preradi mesa. One ne mogu biti preko nivoa definisanih pravilnicima na tim tržištima, a u zavisnosti od vrste proizvoda.

Crna Gora još nije dobila zvaničan izvještaj ruskih inspektora, ali će u tom dokumentu biti precizno navedeno što konkretno u procesu proizvodnje treba da promijene poljoprivredni proizvođači, koji su ranije dobili izvozni broj, kako bi mogli svoje proizvode da plasiraju na rusko tržište.

„Čini mi se da se nekako pokušava spekulisati u javnosti da se Crna Gora pojavila u ulozi nekoga ko uvozi meso iz pojedinih EU zemalja, pa ih izvozi na tržište Rusije. Mi ovdje ne govorimo o tome. Kada je u pitanju pršut, Crna Gora je i ranije uvozila određene količine svinjskih polutki za potrebe prerade. Pojedine prerađevine mogle su doći i na tržište Rusije. Međutim, da to nije predmet ove zabrane. Ono što je proizvedeno i prerađeno na prostoru Crne Gore je predmet sporazuma između dvije zemlje. Mi nismo bili jedna od zemalja, ako ih je uopšte i bilo, koje su kupovali na evropskom tržištu meso da bi ga preprodali Rusiji. Ali jesmo nabavljali sirovinu koju smo prerađivali u Crnoj Gori, rekao je ministar.

Iako se trenutno na tržište Rusije ne izvozi mesa i prerađevina od mesa koliko na tržište Bjelorusije gdje se izvoz nesmetano nastavlja, ipak, riječ je o potencijalno veoma značajnom tržištu za naše poljoprivredne proizvođače.

„Sve što se pojavilo u javnosti uopše ne doživljavam kao vid političkog pritiska na Crnu Goru, niti kao neku vrstu sankcije prema Crnoj Gori, već kao jedan korak u redovnoj proceduri. Možda su pojedini htjeli da malo veći naglasak stave na sopstveno shvatanje ove informacije i da joj daju notu pompeznosti. Nezavisno od toga, moramo nastaviti da sa poljoprivrednim proizvođačima kontinuirano jačamo standarde, ako želimo da povećamo izvoz. Provjere će i dalje postojati“, poručio je ministar.

Iz Ministarstva su poslali i link za sajt ruske veterinarske uprave.

http://fsvps.ru/fsvps/importExport

 

Portal Analitika