Abiznis

Radnici hoće da znaju sudbinu Javorka

javorakmb
R
adnici nikšićkog Javorka MB, u koji je nedavno uveden stečaj, najavili su prekid proizvodnje ukoliko im stečajna uprava ne saopšti planove o sudbini fabrike.

Radnici hoće da znaju sudbinu Javorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema nezvaničnim informacijama agencije Mina-biznis, stečaj u Javorku uveden je 16. oktobra na zahtjev vlasnika Branislava Mićkovića, zbog duga od 650 hiljada eura. Mićković je stečaj uveo da bi spriječio likvidaciju fabrike, kao i zbog problema sa koncesijama za šumu.

U Javorku je zaposleno 150 radnika, kojima vlasik duguje do šest zarada, zavisno od pogona. Plate se kreću od 250 do 300 eura, a ima radnika kojima staž nije povezan od 1999. godine.

Predsjednik Sindikata Javorka Krsto Đuričić podsjetio je da je Javorak prije deset godina Mićković kupio za jedan euro i da sada u krugu fabrike postoji pet, šest firmi.

„Svi radnici su, prema informaciji izvršnog direktora Dragana Nenezića poslati na biro rada. Stečajna upravnica Snežana Jović još nam se nije obratila i ne znamo šta nas očekuje“, kazao je Đuričić I dodao d aim je uprava kazala da će se stečaj sprovoditi kroz reorganizaciju firme.

„Vlasnik nam je prije mjesec najavio stečaj i da radnici iz proizvodnje neće biti otpušteni, ali su sada svi na birou rada“, naveo je Đuričić.

On je podsjetio da je Javorak radio više ove i prošle godine, nego predhodnih osam, kao i da je vlasnik Mićković dio firme prebacio u Rusiju.

(Mina biznis)

Portal Analitika