Društvo

Ministarstvo pravde: Otpočet postupak za izručenje Kalića

2010safet
M
inistarstvo pravde Crne Gore, kao centralni organ u oblasti pružanja i traženja međunarodne pravne pomoći, već je otpočelo postupak u cilju izručenja Safeta Kalića Crnoj Gori.

Ministarstvo pravde: Otpočet postupak za izručenje Kalića
Portal AnalitikaIzvor

-Uz molbu za izručenje, Ministarstvo pravde nadležnim organima Republike Austrije dostavlja svu potrebnu dokumentaciju u prevodu na njemački jezik koju prikuplja od nadležnih institucija Crne Gore, u prvom redu suda i tužilaštva. Rok za dostavljanje molbe sa dokumentacijom je 18, a najviše 40 dana, shodno odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji kojom se regulišu pitanja izručenja između zemalja članica Savjeta Evrope a potpisnica konvencije. Potpisnice konvencije su i Crna Gora i Republika Austrija, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde dostavljenom Portalu Analitika.

Kalić je uhapšen u Beču 20.oktobra, na osnovu Interpolove potjernice. Najtraženiji crnogorski bjegunac je u tom trenutku koristio kosovski pasoš, na ime Murik Rifat.

Kalić je optužen zajedno sa bratom Mersudinom (56) i suprugom Aminom(32) za pranje novca. Na teret im se stavlja da su od 2006. do 2011. godine u legalne tokove ubacili 7,8 miliona eura koje su stekli prodajom heroina.

Portal Analitika