Društvo

Ljubav prema kućnim ljubimcima identična kao ljubav prema djeci

2210ljubimci2
L
jubav prema kućnim ljubimcima identična je kao i ljubav prema djeci - ova pretpostavka sada je i naučno dokazana. Nedavno sprovedenim istraživanjem utvrđeno je da tokom posmatranja životinje mozak čovjeka djeluje gotovo isto kao prilikom kontakta s djetetom! Pročitajte kako su naučnici došli do tog zaključka...

Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje je sporvedeno u Opštoj bolnici u Masačusetsu, prilikom kojeg je posmatrano ponašanje 14 žena koje su rodile najmanje jedno dijete uzasta između dvije i deset godina i čuvale pse više od dvije godine.

Naime, dok je magnetna rezonanca bilježila moždanu aktivnost, ženama su pokazivane fotografije njihove djece i njihovih pasa.

Istraživanjem se došlo do zaključka da djelovi mozga koji su povezani s emocijama, nagradama, vezama i socijalnim interakcijama, pokazuju aktivnost dok su ispitanice gledale fotografije i svojih mališana i ljubimaca.

- Kućni ljubimci zauzimaju posebno mjesto u srcima i životima mnogo ljudi, a postoje i uvjerljivi dokazi iz kliničkih laboratorija koji pokazuju da interakcija s ljubimcima može biti korisna za fizičko, socijalno i emocionalno blagostanje ljudi - istakla je koautorka studije dr Lor Palej iz Centra za komparativnu medicinu "MGH".

Ranije studije utvrdile su da se nivoi hormona poput oksitocina podižu nakon interakcije s kućnim ljubimcima, dodala je doktorka Palej.

- Nove tehnologije snimanja mozga omogućile su nam da razumijemo neurobiološku bazu veze, što je vrlo uzbudljivo - objasnila je Palej.

Izvor i foto: zivotinje.rs

Portal Analitika