Društvo

BOŠKOVIĆ: Nerealno očekivati povećanje plata javnom sektoru ove godine

2210boskovic
M
inistar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kazao je danas da nije realno očekivati da će se plate zaposlenima u javnom sektoru povećati do kraja ove godine.
Portal AnalitikaIzvor


“Već smo pri kraju ove godine, pregovori se neće brzo završiti, a ni u budžetu ne postoji stavka za povećanje zarada. Ako je bude, to je moguće jedino u narednoj budžetskoj godini, s tim što ne mogu kazati na koju stranu će ići ti pregovori. Ministarstvo finansija jedino u dogovoru sa sindikatima može da kaže pravi odgovor na to pitanje“, saopštio je

Bošković

nakon sjednice Socijalnog savjeta.



On je ipak dalje kazao da je Savjet dao punu podršku nastavku razgovora između sindikalaca i Ministarstva finansija i dodao da će tek nakon toga uslijediti iscrpnija rasprava oko mogućeg povećanja zarada i obračunskog koeficijenta.



Predsjednik

Sindikata prosvjeteZvonko Pavićević

kazao je nakon sjednice da sindikati i dalje smatraju da Vlada mora da pronađe prostor za povećanje zarada zaposlenih u javnom sektoru.


“Pomoćnik ministra finansija je iznio podatke da u budžetu, ne za ovu, već i za iduću godinu neće biti sredstava za povećanje plata, ali je ostavio mogućnost da poslije nedjelje razgovaramo sa ministrom

Žugićem

. Vlada ima novca za povećanje plata. Vlada se hvali da je naplatila 60 miliona eura više poreza, da je došlo do fiskalne konsolidacije, da je uspješna turistička sezona. Ima sredstava, samo ih treba ravnomjerno podijeliti. Za povećanje koje mi tražimo bilo bi dovoljno 30 miliona eura“, poručio je

Pavićević

.



Predsjednik

Sindikata zdravstva i socijalne zaštiteLjiljana Krivokapić

takođe je najavila da će ovaj sindikat nastaviti razgovore o povećanju zarada.


“Ako zdravstvo nije gigant, kao i prosvjeta, ja onda ne vidim koji su resursi važni u ovom društvu. Mi ćemo insistirati i nastojati da povećamo zarade za 30 odsto, iz razloga što se odvajaju određena sredstva za rješavanje pitanja u Televiziji Crne Gore, Montenegro erlajnzu i drugim privrednim društvima. Ne mislim da smo manje važni u ovom društvu i obećavam vam da ćemo povećati zarade u sistemu zdravstva“, istakla je

Krivokapić

.



Upitana na čemu temelji svoje obećanje, ona je kazala da se ono zasniva na uvidu u budžet opredjeljen za zdravstvo. Kako kaže, formirane su sektorske komisije koje vrše uvid u sredstva i raspodjelu tih sredstava za određene zdravstvene institucije.


“Vidjeli smo da mnoge institucije koriste više sredstava nego što je potrebno. Uvidjeli smo da se sredstva koja su na taj način trošena mogu dijeliti za povećanje zarada. Moramo pronaći prostora da u roku od dvije godine plate budu povećane za 30 odsto“, napomenula je

Krivokapić

.


Na današnjoj sjednici Socijalnog savjete bilo je riječi i o nacrtu Zakonu o rodnoj ravnopravnosti. Kako je kazao ministar Bošković, raspravljalo se prije svega oko kaznenih odredbi koje su predviđene tim nacrtom. Generalni sekretar Unije poslodavaca Suzana Radulović, kazala je nakon sjednice da pomenuti zakon neće doprinijeti poboljšanju položaja žena.
“Prema zakonu svi poslodavci će biti dužni da u svakodnevnom radu upotrebljavaju rodno senzitivan jezik. To će izazvati probleme. Ovo je karikiranje prava žena i nema nikakvo opravdanje“, podvukla je Radulović.

Ministar Bošković je rekao da se na sjednici takođe govorilo i o diskriminaciji LGBT osoba na tržištu rada. On je napomenuo da su se svi učesnici sjednice složili da je to neprihvatljivo.
“Jedino i osnovno treba da bude kompetentnost, a ne seksualna orijentacija kada je u pitanju zapošljavanje na tržištu rada“, zaključio je Bošković.

Foto: mrs.gov.me

Portal Analitika