Društvo

UMHCG obilježava 13 godina rada

2210logo
U
druženje mladih sa hendikepom Crne Gore danas obilježava 13 godina postojanja i rada.

UMHCG obilježava 13 godina rada
Portal AnalitikaIzvor

-Posebno smo ponosni činjenicom da se, dobrim dijelom, upravo zahvaljujući našem radu i zalaganju u velikoj mjeri podigla svijest o mladima s invaliditetom, njihovim pravima i sposobnostima. I u protekloj godini smo nastavili sa aktivnostima u okvoru Studentskog servisa i za samo godinu dana se broj korisnika usluga UMHCG-a skoro udvostručio. Nastavili smo sa afirmativnom akcijom prilikom upisa na fakultete, oslobađanjem od školarine, smještajem u studentski dom, inicijativama za obezbjeđenje studentskog kredita, prevozom studenata, kao i brojnim drugim inicijativama. Konaćno, poslije 13 godina naših aktivnosti u oblasti obrazovanja i sistemski su definisana prava studenata s invaliditetom, u skladu sa našim predlozima, prilikom izrade novog Zakona o visokom obrazovanju, kazala je Marina Vujačić, izvršna direktorica UMSHCG.

Udruženje je realizovalo nekoliko projekata, od kojih izdvajaju portal Disabilityinfo koji se svakodnevno ažurira informacija i tekstovima zasnovanim isključivo na modelu ljudskih prava. Marina Vujačić je nastavila da piše tekstove za časopis „Pogled“ kojeg izdaje Inženjerska komora, sa ciljem da ukaže na problem nepristupačnosti u svim oblastima života osoba s invaliditetom.

-Ove godine smo akreditovani kao organizacija koja šalje, prima i koordiniše za Evropsku Volontersku Službu Erasmus + Programa. Samostalno, kao i kroz rad u Koaliciji NVO za praćenje toka pregovora sa EU – pregovaračko poglavlje 23 smo uspjeli da pitanja osoba s invaliditetom aktuelizujemo i sa aspekta pregovora i da upravo kroz taj proces izdignemo pitanja osoba s invaliditetom na najviši nivo, kazala je Vujačić.

Pokrenuli su brojne inicijative i aktivnosti u cilju poboljšanja položaja osoba s invaliditetom.

-Posebno izdvajamo nacrt Zakona o zabrani diskriminacije lica s invaliditetom koji smo mi izradili, a rad na njemu nastavila Radna grupa Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Zahvaljujući saradnji sa Centrom za monitoring i istraživanje i advokaticom Tijanom Živković pokrenuto je nekoliko sudskih postupaka za zaštitu od diskriminacije povodom nepristupačnosti objekata u javnoj upotrebi, posebno državnih organa i organa lokalne samouprave. Pokrenuli smo i inicijativu ka Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti norme Zakona o izboru odbornika i poslanika koja definiše pristupačnost biračkih mjesta i po prvi put su osobe s invaliditetom učestvovale u praćenju izbora, dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika