Društvo

Numanović: Crna Gora nema otvorenih pitanja ni sa jednom državom

2110numanovic
Z
astupljenost pripadnika manjinskih naroda u državnim organima i lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, je u porastu, saopštio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, navodeći da će sa tim primjerom dobre prakse država nastaviti i u budućem periodu.

Numanović: Crna Gora nema otvorenih pitanja ni sa jednom državom
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, on je to rekao prilikom susreta sa novoimenovanim predstavnikom Ambasade Kosova u Crnoj Gori, Srđanom Sentićem.

Numanović je upoznao Sentića sa aktivnostima koje Ministarstvo sprovodi u oblasti zaštite i unapređenja prava i sloboda svojih građana.

- Manjinski narodi su od obnove nezavisnosti Crne Gore, kao i u periodu prije osamostaljivanja značajna podrška državi Crnoj Gori. Pripadnici manjinskih naroda u našoj zemlji nemaju potrebe za novim vidovima integracija u crnogorsko društvo jer su oni tu oduvijek kao sastavni dio društva – kazao je crnogorski ministar.

On je podsjetio da su prava manjinskih naroda zaštićena ustavom, zakonima i institucionalno, i da je, u pogledu poštovanja tih prava, Crna Gora lider u regionu.

- Država Crna Gora nema otvorenih pitanja ni sa jednom državom što je od presudnog značaja za stabilnost regiona - kazao je Numanović.

Sentić je izrazio je svoje zadovoljstvo povodom dolaska u Crnu Goru, navodeći da je naša država odličan primjer kako treba rješavati veliki broj pitanja trenutno aktuelnih na Kosovu.

- Svojim primjerom integracije Roma, promovisanja značaja obrazovanja, regulisanja pravnog statusa i rješavanja stambenog pitanja, poštovanja i unapređivanja prava manjinskih naroda, rješavanja tekućih pitanja na putu evropskih integracija i pristupanja NATO Alijansi, Sentić Crnu Goru vidi kao odličan model uređenja stvari - navodi se u saopštenju.

Iskazano je zadovoljstvo što je postignuta obostrana politička saglasnost da se promjenom Ustava Kosova crnogorska manjina ustavno i pozicionira na Kosovu.

Saglasno tome,

Numanović

je kazao da je Crna Gora „stabilizirajući faktor u regionu“ i da je njen pristup rješavanju svih relevantnih pitanja dijalog, „jer se samo kroz zajednički pristup otvorenim pitanjima ona mogu kvalitetno i riješiti“.

Portal Analitika