Društvo

Pitanja koja najčešće muče vlasnike pasa

2110psi
P
si se ponekad čudno ponašaju, a vlasnici se uporno trude da odgonetnu svaki njihov gest. Poznavaoci pasa okupili su se kako bi vam dali odgovore na pitanja koja su vas odavno mučila. Za sve znatiželjne evo odgovora na najčešće postavljana pitanja.

Portal AnalitikaIzvor

Zašto pas zakopava izmet: I psi i mačke to rade, samo je ova pojava kod pasa rjeđa. Smatra se da ih na to tjera prastari nagon koji su naslijedili od predaka koji su morali da zakopavaju svoj izmet kako bi se skrivali od neprijatelja koji su na osnovu mirisa izmeta mogli da otkriju njihova skrovišta.

Zašto zakopava hranu: U prirodi to rade vukovi, preci današnjih pasa. Riječ je o pravljenju rezerva hrane, dok neki stručnjaci dodaju da hrana koju pas skladišti u zemlji, zbog vlage ima bolji ukus.

Zašto pas zalaje kada čuje da laje pas komšije: Sada je pas bliži čovjeku nego svojim suštinskim četvoronožnim rođacima. Psi čovjeka danas doživljavaju kao vođu svog čopora. Međutim, kada čuje lavež u psu se probudi davno zaspali instinkt da bude dio čopora i bar na trenutak osjeti pripadnost svojoj vrsti.

Ovo se obično dešava noću, jer je sve mirno i tiho, pa je psima lakše da se međusobno „dovikuju“. Postoje tumačenja da je to odraz njihove međusobne brige, ali i signala za nevolju i uzbunu.

Zašto pas trči za automobilima: I ovo je naslijeđe predaka. Nekada su psi do hrane dolazili lovom, koji ih je održavao u životu. Kada uoče slabije od sebe psi bi nasrnuli, ali kada ustanove da im prijeti opasnost oni odustaju od lova. Tako je i danas. Kada pas shvati da je automobil mašina koju ne može da zaustavi, on se vraća svom vlasniku.

Zbog čega nas psi ližu: Psi koji žive u čoporu međusobno se ližu u znak prijateljstva, ali i pokornosti. Slabiji psi ližu jače i pokazuju da su vjerni. Postoji mišljenje da psi na isti način pokazuju i pokornost svom vlasniku.

Zašto pas liže rane: Za razliku od drugih domaćih životinja, psima rane zarastaju mnogo brže. U pljuvački psa nalaze se sastojci koji sprječavaju infekciju i pozitivno djeluju na samu ranu. Rana se brže suši, čista je i brzo zaraste.

Nadamo se da smo odgonetnuli bar neke od vaših dilema!

Izvor i foto: zivotinje.rs

Portal Analitika