Kultura

Preminuo fotograf Rene Buri, portretista Čea Gevare i Pabla Pikasa

2110buri
Š
vajcarski fotograf Rene Buri, najpoznatiji po crno-bijelim portretima revolucionara Ernesta Če Gevare i slikara Pabla Pikasa, preminuo je juče u Cirihu u 81. godini, prenosi B92.

Preminuo fotograf Rene Buri, portretista Čea Gevare i Pabla Pikasa
Portal AnalitikaIzvor

Martin Par, predsjednik agencije Magnum foto, čiji je Buri bio višegodišnji saradnik, rekao je da je taj umjetnik bio jedan od najvećih poslijeratnih fotografa i jedan od najboljih ljudi koje je upoznao, „čovjek koji je imao sposobnost da ispriča priče i zabavi nas“.

Rođen u Cirihu 1933. godine, Buri je kao tinejdžer 1946. godine očevim foto-apartom zabilježio posjetu britanskog premijera Vinstona Čerčila Švajcarskoj. Njegova slika predstavlja Čerčila koji stoji u kolima sa otvorenim krovom, a masa pored puta je mrlja nasuprot britanskog lidera.

Poslije studija napravio je foto dokumentarac o gluvonijemoj djeci u Cirihu, koji je magazin Lajf (Life) objavio pod nazivom „Dodir muzike za gluve“ kada je Buri imao 23 godine.

Često je fotografisao umjetnike, među kojima su bili skulptor Alberto Đakometi i arhitekta Le Korbizijea. Poziv 1957. godine da večera sa Pikasom rezultirao je serijom ličnih portreta slikara.

Buri je putovao po cijelom svijetu, posjetio Bliski istok, Aziju i Latinsku Ameriku gdje je na Kubi 1963. snimio i čuvenu fotogtafiju Čea sa cigarom u zubima.

Foto: b92.net

Portal Analitika