Zanimljivosti

Naučnici proizveli ljudsko debelo crijevo u laboratoriji

2010crijevo
N
aučnici su uspjeli da razviju dio ljudskog debelog crijeva u laboratoriji, čime se otvara put novim vidovima liječenja poremećaja rada crijeva, pa čak i raka.

Naučnici proizveli ljudsko debelo crijevo u laboratoriji
Portal AnalitikaIzvor

Do otkrića je došlo zahvaljujući adultnim matičnim ćelijama, koje su istraživači koristili kako bi proizveli fragmente tkiva, takozvane organoide.

Riječ je o trodimenzionalnim “pupoljcima” organa koji imaju potencijal da se razviju u tkiva sa određenim funkcijama.

Oni su potom transplantirani u tijela miševa, gdje su sazreli, a kod svake životinje razvijen je potpuno funkcionalan “značajan” dio ljudskog crijeva.

Vođa istraživanja dr Majkl Helmrat iz Programa za liječenje bolesti crijeva u Dječjoj bolnici u Sinsinatiju rekao je da bi ovo otkriće moglo da ima brojne primjene.

“Zahvaljujući ovom otkriću, jednog dana ćemo možda uspješno liječiti razne poremećaje, pa čak i Kronovu bolest i rak debelog crijeva”, rekao je on.

Istraživači su prvo genetskim inženjeringom proizveli ljudsku krv i ćelije kože, kako bi stvorili pluripotentne matične ćelije.

One su zatim vraćene u nezrelo embrionalno stanje. Poput matičnih ćelija uzetih od embriona u ranim fazama, ovakve ćelije imaju sposobnost da postanu bilo koji tip tkiva u tijelu.

One su pretvorene u organoide ili ćelije debelog crijeva, a zatim presađene na bubreg miševa, kako bi bile prokrvljene. One su zahvaljujujući tom koraku počele samostalno da se razmnožavaju i čine ljudsko tkivo.

Poslije šest nedjelja “pupoljci” su bili veći od bubrega miševa i već dobili potrebne tipove tkiva, potrebne za obavljanje funkcija povezanih sa varenjem hrane.

Organoidi su čak razvili i sloj mišića ključan za potiskivanje hrane kroz crijeva i nervne ćelije zahvaljujući kojima kontrahuju.

“Pupoljci” nijesu odbačeni, jer su miševi genetski izmijenjeni tako da njihov imuni sistem prihvata ljudsko tkivo.

Izvor: b92.net

Portal Analitika