Abiznis

Megavatsat iz Krnova 95,99 eura

vjetro
M
inistarstvo ekonomije predložilo je Vladi da potpiše direktni ugovor sa konzorcijumom francuskih i austrijskih kompanija Akuo enerdži i Ivikom, kao i sa Evropskom investicionom i njemačkom KFW bankom o kreditu od 100 do 120 miliona eura.

Portal AnalitikaIzvor

Kredit je potreban, kako se navodi u informaciji koju je Vlada prihvatila na posljednjoj sjednici, da bi se izgradila vjetroelektrana na Krnovu instalisane snage 72 megavata.

Iz Vlade su naveli da potpisianjem tog sporazuma ne preuzimaju nikakve finansijske obaveze u odnosu na kredit koji ugovara konzorcijum. Vladina je obaveza da prihvati da, ukoliko konzorcijum upadne u finansijske neprilike, ne uvodi stečaj u njihovu zajedničku crnogorsku firmu Krnovo Grin enerdži i da prihvati zamjensku firmu ,koju su obavezni da nađu investitori, odnosno banka.

Vlada, osim toga, mora da garantuje da će otkupna cijena za struju iz vjetroelektrane biti 95,99 eura za megavatsat tokom prvih 12 godina zakupa, koji je oročen na 20 godina, sa maksimalnim produženjem za još pet godina.

Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na Krnovu, zaključen je 5. avgusta 2010. godine sa konzorcijumom koji su činili Ivikom i Micubiši hevi indastriz iz Japana, koji se povukao iz posla. Ulaskom francuske kompanije Akuo enerdži u konzorcijum povećana je instalisana snaga vjetroelektrane sa 50 na 72 megavatsata.

Za ovaj projekat je izdata građevinska dozvola 7. maja ove godine, nakon čega je investitor u dostavio izmijenjenu garanciju za dobro izvršenje posla i zakupninu od million eura.

J.R.

 

 

Portal Analitika