Društvo

Kvir Montenegro: Značajan napredak u vidljivosti gej osoba

lgbt123
D
anas je tačno godinu dana od održavanja Povorke Ponosa LGBT osoba „Montenegro Prajd“.Iako smo i dalje suočeni/e sa velikim brojem problema i pred nama je dug put do postizanja pune jednakosti u društvu, tokom posljednjih godinu dana učinjen je značajan napredak kada je naša vidljivost u društvu u pitanju. Naše postojanje više niko ne može dovesti u pitanje, niti nas optužiti da smo prijetnja društvu na bilo koji način, navodi se u saopštenju Kvir Montenegro.

Kvir Montenegro: Značajan napredak u vidljivosti gej osoba
Portal AnalitikaIzvor

Oni ističu da su zadovoljni što je sve veći broj njih koji su ohrabreni/e da budemo vidljivi u svakodnevnom životu, ali istovremeno svjesni/e da veliki broj nas još uvijek nije spreman za to i nastavlja da živi u strahu i skrivanju.

- Mi, LGBT osobe iz Crne Gore  za dvije nedjelje ćemo ponovo sa prijateljima i članovima porodica, podržavaocima ljudskih prava, državnim zvaničnicima, predstavnicima civilnog sektora  i diplomatskog kora, ponosno šetati ulicama Podgorice na drugom Montenegro Prajdu. Još jednom pozivamo sve građane i građanke Crne Gore, koji smatraju da Ustavom garantovana ljudska prava ne smiju biti mrtvo slovo na papiru, da učešćem u Povorci ponosa 2. novembra pokažu solidarnost sa LGBT osobama i pošalju poruku da nasilje, diskriminacija, uznemiravanje i zastrašivanje sa kojima smo svi podjednako suočeni/e nije prihvatljivo – navodi se u saopštenju.

Posebno pozivamo sve one koji/e čija su ljudska prava takođe ugrožena, kako se navod, da nam se pridruže na Prajdu i da zajedno solidarno pošaljemo mirnu poruku da zahtijevamo punu društvenu jednakost za svaku građanku i građanina naše zemlje.

- Organizacioni odbor Montenegro Prajda, očekuje da će se Povorci ponosa “Montenegro Prajd” 2. novembra pridružiti i Gradonačelnik Podgorice, više Ministara, visokih predstavnika političkih partija iz vlasti i iz opozicije, te svi oni koje profesionalne funkcije koje obavljaju obavezuju da se direktno i sa jednakom posvećenošću zalažu za osnovna ljudska prava svih građana i građanki naše zemlje – poručeno je u saopštenju.

 

Portal Analitika