Abiznis

Kampanja Budi odgovoran: Najveća kazna za Buda Bar

budiodgovoran1910
U
okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 29 primjedbi, na osnovu kojih je izrečeno šest novčanih kazni od 55 do 3,8 hiljada eura.

Portal AnalitikaIzvor

Najveća novčana kazna, od 3,8 hiljada eura, izrečena je podgoričkom Buda Baru, na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa. Inspektori su sa po hiljadu eura kaznili Gradsku kafanu Zelengora u Pljevljima i kafić iza zgrade Metalke u Podgorici, zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori su ove sedmice, na osnovu prijave o nelegalnom radu, neprijavljenim radnicima i nehigijenskim uslovima u više nikšićkih kafića, izrekli kaznu od ukupno 900 eura.

“Prilikom kontrole utvrđeno je da kafići Van Gog i Grand nemaju rješenja za rad i sanitarne knjižice. U kafićima Galerija forum, Amici i Cafe Cafe nije istaknuta vrsta djelatnosti, dok Grand nema deklaracije na piću”, navodi se u odgvoru na prijavu.

Inspektori su vlasnicima kafića naložili da pribave i dostave rješenja. Oni su izdali dva prekršajna naloga od po 150 eura za neposjedovanje sanitarnih knjižica, dok su četiri prijavljena subjekta kaznili sa po 150 eura.

Kazna od 150 eura ove sedmice je izrečena podgoričkom Gurmanu, nakon što je prilikom inspekcijske kontrole utvrđeno da zaposleni ne nose identifikacione kartice. Inspektori su ove sedmice zabranili obavljanje djelatnosti i izrekli kaznu od 55 eura kafiću City u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu kafe bara Felini i Level u Podgorici, jer se objekat nije nalazio na prijavljenoj adresi, odnosno zbog nepotpune prijave, dok je kladionica Euro Loto u Baru zatečena zatvorena. Oni su neposrednim uvidom utvrdili i da diskont stočne hrane u Nikšiću, koji je prijavljen za nelegalan rad, već neko vrijeme ne obavlja djelatnost.

Prlikom kontrole na osnovu prijave nelegalne gradnje, inspektori su utvrdili da je Z.A. iz Podgorice obavljao rekonstrukciju i nadogradnju bez dozvole i naveli da je u toku upravni postupak.

Inspektori su, na osnovu prijave u vezi sa zasnivanjem radnog odnosna na Radio televiziji, naložili poslodavcu da nepravilnosti otkloni u roku od 15 dana. Prilikom kontrole barske Enigme, zbog navodnog nepovezivanja radnog staža, utvrđeno je da prijavljena nepravilnost spada u nadležnost Poreske uprave.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u devet od ukupno 22 pritužbe na koje su građani dobili odgovor. Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole podgoričkog kafića Falkrik, restorana Most, Kuće hemije, prodavnica Lida i u blizini Hemomonta, autobuskog prevoznika Montenegroprevoz Pejović i taksi udruženja Exkluziv, nikšićke pekare Trend i parkinga pored Autobuske stanice u Kotoru.

Nepravilnosti nijesu utvrđene ni prilikom kontrole V.M. iz sela Bistrica kod Mojkovca, zbog navodne nelegalne gradnje i obavljanja turističke djelatnosti bez dozvole.

Od ukupno 29 pritužbi, evidentiranih od ponedjeljka, sedam nije dobilo odgovor. Pritužbe na koje nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na nepropisno i parkiranje na travnjaku, preticanje i prolazak kroz crveno vozila sa službeni tablicama, smeće i kontejnere na putu.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra prošle godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.


Mina business

Portal Analitika