Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Putnici „nikšićkog voza“ smatraju da napade na ovaj voz treba tretirati kao teroristički atak

Putnici „nikšićkog voza“ smatraju da napade na ovaj voz treba tretirati kao teroristički atak

1209vozovi
N
VO “Evropski standardi za zaštitu turista” anketirala je putnike lokalnog voza Nikšić – Podgorica, a povodom učestalih napada na ovaj voz i 48 odsto anketiranih je kazalo da se ne osjeća sigurno s obzirom na činjenicu da je voz kamenovan šest puta i da je bio žrtva strujne diverzije, dok je njih 70 odsto ocijenilo da je posljednji napad trebalo okarakterisati kao teroristički akt.

Putnici „nikšićkog voza“ smatraju da napade na ovaj voz treba tretirati kao teroristički atak
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj lokalni voz posljednji put je bio nameti 8. septembra kada je kamenovan, a 17. avgusta, do danas neidentifikovani napadač, prebacio je preko kontaktne mreže bodljikavu žicu što je kada je voz naišao izazvalo kratak spoj i žestok prasak koji je podsjećao na ekploziju, što je izazvalo uznemirenje putnika. U napadima nije bilo povrijeđenih, ali je šteta pričinjena na vozovima ogromna.

Na pitanje - da li se osjećate sigurnim u vozu ako imate saznanje da je voz kamenovan šest puta i da je napravljena jedna strujna diverzija 52 odsto anketiranih putnika je odgovorilo da se osjećaju sigurno, a 48 je odgovorlio - ne. Putnici su na pitanje da misle da Željeznica nedovoljno štiti putnike i da li je povodom toga trebalo organizovati konferenciju za novinare i okarakterisati ove incidente kao pokušaj ugrožavanja života putnika i neku vrstu terorizma čak 70 odsto putnika smatra da je trebalo, jedan odsto da nije, a 29 procenata je odgovorilo – ne znam. Na pitanje zašto ne reaguje MUP 25 odsto putnika je zaokružilo odgovor - ne shvata ozbiljnost problema, pet odsto - ne reaguje zbog raznih interesnih lobija, a 70 odsto je odgovorilo ne znam.

Nikšićka NVO “Evropski standardi za zaštitu turista” pitala je putnike i da li su zadovoljni uslugom prevoza i cijenom i svi anketirani su odgovorili – da, kao i na pitanje da li je osoblje ljubazno. Na pitanje da li mislite da Željeznica treba dodatno da poboljša kvalitet usluge – da povratna karta traje makar tri dana 85 odsto putnika smatra da treba, dok je njih 10 odsto odgovorilo da bi specijalna ponuda za učenike i studente mogla da bude povoljnija.

Anketa je rađena sredinom oktobra, a anketari su razgovarali sa stotinu putnika.

Portal Analitika