Abiznis

Digitalni signal od 1. decembra

pres
R
ok za prelazak sa analognih na digitalne radio-difuzne sisteme je naredna godina i do tada treba podizati svijest javnosti o tom procesu i njegovim mogućnostima, poručio je šef Delegacije Evropske unije Mitja Drobnič.

Digitalni signal od 1. decembra
Portal AnalitikaIzvor

Ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović je kazao da je ukupan budžet projekta 2,69 miliona eura, pri ćemu je 1,6 miliona obezbijeđeno iz IPA sredstava. Iz budžeta je obezbijeđeno 1,09 miliona eura, kao i 350 hiljada eura za uvećane troškove električne enrgije u toku istovremenog rada analognog i digitalnog signala, što će trajati od 1. decembra do kraja maja naredne godine.

“Koordinacijom sa Ministarstvom rada obezbijeđeno je 15 hiljada risivera za građane sa socijalnim potrebama”, rekao je Lazović na konferenciji za novinare.

Kako je kazao Drobnič, EU je podržala projekat opremanja kompjuterizovanog TV studija RTCG, dodajući da je njihov ključni zajednički finansiran projekat podrška prelazu sa analogne na digitalnu televiziju.

„Projekat je uspješno završen instalacijom opreme za digitalnu zemaljsku televiziju. Nakon što Vlada i nadležni organi izdaju odgovarajuće dozvole, Crna Gora će ući u novu fazu u kojoj će pokazivati vidljive i konkretne koristi za emitore i operatere, kao i za gledaoce“, rekao je on.

Prema riječima Drobniča, javni servis ima ključnu ulogu u ovom procesu i digitalizacija RTCG je skup proces koji se mora pažljivo planirati i uraditi.

Lazović je pojasnio da se Crna Gora opredijelila za uvođenje standarda DVBT2, što predstavlja poslednju riječ tehnike za digitalnu zemaljsku radio-difuziju.

„Digitalnim signalom zemaljske radio-difuzije pokriveno je 90 odsto teritorije Crne Gore, iako je zakonski bilo potrebno pokriti 85 odsto“, kazao je on i objasnio da TV prijemnici novije generacije sadrže uređaj za konvertovanje signala. Ostali će trebati da nabave digitalni set-top-boks risiver.

On je podsjetio da je 80 odsto domaćinstava u nekom kablovskom sistemu, ali da je obaveza države  da proces dovede do kraja.

(Mina biznis)

Portal Analitika