Abiznis

Hipo prodaje balkanske banke do kraja oktobra?

hipo
S
kupština akcionara Hipo Alpe Adria banke postavila je smjernice za prodaju kćerki banaka u jugoistočnoj Evropi.

Hipo prodaje balkanske banke do kraja oktobra?
Portal AnalitikaIzvor

 

Akcionari su, na sinoć održanoj sjednici skupštine, odlučili da se "SEE holding" sa svim kćerkama bankama na Balkanu preda posebnom pravnom licu u državnom vlasništvu. Ostatak Hipo banke izvan Balkana bi trebalo da pređe u banku za razgrađivanje, što podrazumijeva da će se nerentabilne poslovne jedinice postepeno gasiti, a za to će i dalje biti neophodan državni novac za obezbjeđivanje potrebnog kapitala. 

Kako prenosi agencija APA, izmješteni "SEE Holding AG" sa bankama na Balkanu ubuduće će delovati kao Hipo Grup Alpe Adria AG i trebalo bi da bude prodat tokom ovog mjeseca. Trenutno se vode razgovori sa jednim ponuđačem, američkim fondom Advet. 

Predsjednik upravnog odbora Hipo banke Aleksander Piker smatra odluku skupštine akcionara važnim formalnim korakom kojim su stvoreni uslovi za razgrađivanje banke.  Hipo radi na tome da što je moguće više smanji troškove razgrađivanja banke po poreske obveznike, dodao je on. 

Ukoliko sve bude teklo po planu, prodaja kćerki banaka na Balkanu, odnosno potpisivanje odgovarajućeg kupoprodajnog ugovora, trebalo bi da se obavi prije 30. oktobra, tvrdi APA.

(APA, B92)

 

Portal Analitika