Društvo

Nema dokaza da je marihuana korisna

1904kccg
I
nicijativa o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe je preuranjena, jer svjetska medicina još nije prihvatila da je ta droga korisna za suzbijanje bola ili da može uticati na rast ili smanjenje tumora, kazao je direktor Klinike za onkologiju i radiologiju Nebojša Crnogorac.

Nema dokaza da je marihuana korisna
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorac smatra da je inicijativa preuranjena, i objašnjava da svjetska medicina, posebno u onkologiji još nije prihvatila „da je marihuana korisna bilo za suzbijanje bola, bilo kao nekog lijeka koji može da utice na rast ili smanjenje tumora“.

“Medicina je ozbiljna nauka koja je bazirana na dokazima. Ono što konvencionalna medicina primjenjuje u liječenju pacijenata je ono što je dokazano kroz naučne studije. Niko nema ništa protiv eventualnog dokazivanja i ispitivanja da marihuana i neki njeni sastojci imaju korisno dejstvo, ali to mora da bude posljedica ozbiljno koncipiranih studija, a ne želja nekog da legalizuje jednu laku drogu”, kazao je on Pobjedi.

Crnogorac je dodao da dosadašnje studije nijesu pokazale neko pozitivno djelovanje kanabisa.

Prema njegovim riječima, najbolji lijek za bol je morfin i on predstavlja standard u medicini.

“On je takođe opijat nastao iz jedne biljke i to je isto droga koja izaziva zavisnost. Zašto bi sad neki doktor bio više na strani morfijuma nego nekog pripravka marihuane. Ne postoji razlog. Teorija zavjere je u kojima se neka farmakomafija ili medicinari optužuju da žele da koriste neke skupe ljekove je besmislena “, rekao je Crnogorac.

Portal Analitika