Društvo

Vijesti traže od Pinka i Pobjede 660.000 eura

112vij
D
ejli pres, vlasnik Vijesti, tužio je televiziju Pink i dnevni list Pobjedu. U tužbenom zahtjevu traži 660.000 eura zbog nanošenja štete u poslovanju, koja je rezultat negativne kampanje koju su ta dva medija vodila protiv Dejli presa od septembra prošle do 25. aprila ove godine, kada je podnijeta tužba u podgoričkom Privrednom sudu, piše Dan.

Vijesti traže od Pinka i Pobjede 660.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Postupajući sudija Dijana Raičković odbila je dio tužbenog zahtjeva koji se odnosio na Pobjedu, jer je u to preduzeće u avgustu ove godine uveden stečaj. Pripremno ročište, koje je u tom sporu počelo juče, biće nastavljeno 28. novembra.

Zastupnik Dejli presa Nemanja Ilić dostavio je sudu CD sa emisijama „Minut, dva” i „Infomonte” ističući da je to samo „kap u moru” od onoga što je Pink objavljivao.

On je naveo da se jedan od vlasnika Vijesti, Medija divelopment investment fond, tim povodom obraćao dopisima ministru pravde Dušku Markoviću, presjedniku Filipu Vujanoviću i premijeru Milu Đukanoviću u junu i novembru prošle godine. Tom prilikom zahtijevao je da se spriječi takvo postupanje navedenih medija. Međutim, tvrdi, da ni nakon toga ništa konkretno nije urađeno.

Iz Pinka su naveli da se radilo o slobodi mišljenja i govora. Ilić je kazao da bi se to tako moglo okarakterisati jedino u slučaju da je takva informacija objavljena jednom ili dva puta.

Ilić je predložio da se u tom postupku sud izvrši uvid u predložene pisane dokaze i da se pregledaju snimci, kao i da se saslušaju svjedoci izvršni direktor Vijesti Željko Ivanović, konsultant Vasilije Kostić, te članovi i bivši članovi borda direktora Svetlana Plenka, Jaroslav Gor i Elena Popović.

Predloženo je i vještačenje po vještaku ekonomsko-finansijske struke, kao i da se sud obrati Udruženju vještaka. Na taj način bi se utvrdilo da li postoji vještak iz oblasti komunikacija, medija i brenda koji bi izvršio vještačenje na okolnosti kakve je posledice ta kampanja imala na korisnike Vijesti.

Advokat koji zastupa Pink Radovan Božović istakao je da je „Pink” samo iznosio podatke u emisijama koji su se odnoslili na tzv. „Aferu CKB”.

„U kontekstu te afere pominjana su i četiri osnivača Vijesti koja su od CKB-a istog da na dobila kredit od po milion eura“, rekao je Božović i podsjetio da je matična banka CKB-a, mađarska OTP podnijela krivične prijave protiv tadašnjeg rukovodstva banke Milke Ljumović i Bose Tatar, kao i još šest menadžera.

On je istakao da su objavljivane informacije dobijane od nadležnih državnih organa, a prenošene su i informacije koje su objavljivane u Pobjedi.

„Pink se putem telefona obraćao osnivaču Vijesti ka ko bi se čulo i mišljenje druge strane, ali su osnivači Vijesti odbijali da odgovore“, rekao je Božović.

Tvrdi da „Pink” nije objavio nijednu negativnu informaciju u vezi sa dnevnikom Vijesti, te da se informacije koje se odnose na osnivače ne mogu povezati sa dnevnikom Vijesti, čiji je osnivač Dejli pres.

On je sporio da je „Pink” počinio djelo nelojalne konkurencije i istakao da su poštovani Zakon o medijima i elektronskim komunikacijama i naveo da tužilac Agenciji za elektronske medije nije podnio nijednu prijavu na postupanje Pinka.

„Tužilac je u istom periodu sprovodio negativnu medijsku kampanju protiv Pinka, i djelatnost Pinka i Pobjede nazvao „udruženim zločinačkim poduhvatom”, što je objavio izvršni direktor Vijesti Ivanović u Vijestima 7. maja ove godine“, naveo je on.

Božović je naveo da Pink nije doprinio nastavku eventualne štete, o čemu govori intervju Ivanovića objavljen na portalu Vijesti 27. novembra prošle godine.

„Eventualna šteta, navode iz Pinka, jeste rezultat neadekvatne uređivačke politike, ekonomske krize, pojave novih štampanih i elektronskih medija na tržištu, povećanja cijene dnevnika Vijesti, a možda najviše osnivanje portala Vijesti“, rekao je Božović.

Portal Analitika