Abiznis

Špediteri nezadovoljni cijenama i uslugom KTGT

luka_bar
Š
pediteri su nezadovoljni uslugama Luke Bar i firme Kontejnerski terminali i generalni tereti (KTGT), jer su zbog segmentacije firme cijene povećane, a  procedure komplikovane, rečeno je na današnjoj sjednici odbora Udruženja špeditera pri Privrednoj komori.

Špediteri nezadovoljni cijenama i uslugom KTGT
Portal AnalitikaIzvor

“Posebno opterećenje predstavljaju cijena ugovora za obavljanje djelatnosti u Slobodnoj zoni Luke Bar, koja iznosi 10 hiljada eura i promjena cjenovne politike KTGT od 1. maja 2014. godine, kada su već bili zaključeni ugovori između špeditera i njihovih komitenata. Budući da ove promjene nijesu učinjene krajem ili početkom godine, kao što je to bila poslovna praksa, špediteri su prinuđeni ili da raskinu ugovore i plate penale ili da se odreknu zarade i posluju sa gubitkom, kako bi zadržali klijente”, rečeno je na sjednici.

Hasan Kolar, predstavnik Jadroagenta je saopštio da ovakva poslovna politika KTGT nije poslovno prihvatljiva, tevda je privatizacija te firme otovrila vrata monolopističkom ponašanju.

“Luka Bar je zadržala cijene na istom nivou, a KTGT su ih neopravdano podigli, jer nijesu unaprijedili poslovanje, niti dodatno uložili u opremu i slično”, rekao je Saša Adamović iz kompanije Pacorini, dok je predsjednik odbora Radovan Radulović iz Montenomaksa kazao je da špediteri ne mogu uticati na poslovnu politiku privatnih firmi i tražio da se kompanijama omogući da biraju drugog operatera.


Komercijalni direktor Luke Bar Dragutin Niković je saopštio spremnost ovog preduzeća da se bavi pretovarom i skladištenjem po zahtjevima privrede, ali da nakon privatizacije KTGT postoje ograničenja za pojedine poslove .

Članovi odbora su zaključili da je, u cilju privlačenja klijenata u barsku luku na dugi rok , potrebno unaprijediti željezničku i putnu infrastrukturu, dok je na kratki rok neophodno povećati efikasnost KTGT, Luke Bar, carine i inspekcije, a  cijene prilagoditi kvalitetu usluga.

Špediteri su prigovorili i cijenama firme ZZI, koja pruža usluge elektronske komunikacije sa Upravom carina. Direktorica firme Jelena Milojković je kazala da je, nakon modernizacije carinskog informacionog sistema povećan broj poruka koje špediteri šalju carinskim ispostavama, a time i troškovi usluga firme ZZI. Članovi udruženja su saopštili da su cijene ovih usluga u region niže, te da drastično padaju, a da u CG osam godina nijsu mijenjane.

Milojković je kazala da su cijene približne slovenačkim, te da će razmotriti da li bi im se poslovanje sa sniženim cijenama isplatilo.

.

Portal Analitika