Abiznis

Italijanska vlada planira 18 milijardi eura manji porez za 2015.

italija
I
talijanska vlada je, samo nekoliko sati prije isteka roka koji joj je postavila Evropska unija, usvojila prijedlog budžeta za 2015. godinu.

Italijanska vlada planira 18 milijardi eura manji porez za 2015.
Portal AnalitikaIzvor

 

Vlada je najavila smanjenje poreza za 18 milijardi eura i ispunjenje propisa vezanih za budžetski deficit.

"Smanjenje poreza je najveći korak koji je ikada preduzet u istoriji Italije", izjavio je italijanski premijer Mateo Renci na konferenciji za novinare, nakon izglasavanja prijedloga budžeta koji će se najprije naći pod lupom Evropske komisije, a zatim i italijanskog parlamenta, prenosi agencija Frans pres. 

"Ovaj budžet je veliki, veliki, veliki zaokret", kazao je Renci, ističući da je u centru programa 18 milijardi eura "teško" rezanje poreza za preduzeća i pojedince sa nižim primanjima, pošto su porezi, kako je rekao, "dostigli sulude nivoe". 

Usvojenim budžetom je, takođe, predviđeno kresanje javne potrošnje za 15 milijardi eura, dok bi od borbe protiv utaje poreza trebalo da bude prihodovano 3,8 milijardi . Budžet za narednu godinu predviđa i dodatno zaduživanje od 11 milijardi eura.

Renci je poručio da će Italija poštovati granicu bužetskog deficita EU od tri odsto, kao i da je spreman da ispuni uslov Brisela, koji je zahtijevao smanjenje deficita za pola procenta.

(B92)

Portal Analitika