Abiznis

Profit NLB grupe 34 miliona

1610Brodnjakok
N
LB Grupa nakon više godina konačno posluje sa dobiti i veoma smo zadovoljno zbog toga, izjavio je Portalu Analitika član uprave ljubljanske bankarske grupe Blaž Brodnjak.

Profit NLB grupe 34 miliona
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da su ključni ciljevi restrukturiranja grupe u tom razdoblju postignuti, tako da NLB Grupa već generira pozitivan rezultat, za kojeg vjeru da je i dugoročno održiv.

»NLB grupa je u prvom  pougodištu ove godine imala 34 miliona čiste dobiti, dok je dobit matične Nove Ljubljanske banke dostigla 35,8 milona eura. NLB je smanjila rezervacije, povećala prihode i snizila troškove«, kazao je Brodnjak.

ANALITIKA: Šta je već urađeno u okviru prestrukturiranja NLB grupe?

BRODNJAK: Ključna stvar je bila stabiliziranje poslovanja, što je postignuto dokapitalizacijom. Najbitniji je povratak klijenata i to što smo postigli da proaktivna prodaja bude u prvom planu. Prihodi od kamata su bitno poboljšani, nekamatni su stabilni, a ukupni troškovi su za oko 20 procenata niži nego prije dvije godine. Čeka nas daljnje dezinvestiranje takozvanih non-core djelatnosti i plasmana, dodatno, ali umjerenije smanjenje troškova na svim nivoima i prije svega okretanje prema klijentima, sa intenzivnijoj komunikacijom, optimiziranjem prodajnih i potpornih procesa, te uvođenjem novih suvremenih usluga, kao što su digitalizacija, obnova poslovnica s otvorenim konceptom i slično.

ANALITIKA: Planirate li dalje smanjenje trošova i obima bilansa grupe?

BRODNJAK: Banka je u prvih šest mjeseci snizila troškove za 5,9 odsto na 96,7 miliona eura. Na  nivou grupe troškovi su niži za 7,2 odsto i distižu 150,2 miliona eura. Racionalizacija i optimizacija poslovanja je u toku u cijeloj grupi i tu nema iznimki.

U banci je predviđeno daljnje smanjenje obima bilansne sume, ali uglavnom preko planiranog i potrebnog smanjivanja izloženosti prema nestrateškim tržištima, odnosno nestrateškim klijentima, kao i nuđenja nekih proizvoda, kao što su lizing i faktoring. U strateškoj jezgri portfelja planiramo skroman, ali stabilan rast poslovanja.

ANALITIKA: Vezano za smanjivanje izloženosti do nestrateških djelatnosti, kao što su lizing i faktoring, da li ste planirali prodaju nekih kćerki banaka?

BRODNJAK: Banke ostaju strateške investicije, što je najbitnije, pa ćemo intenzivno raditi na njihovom daljnjem razvoju u smjeru održive i u relativnom smislu visoke profitabilnosti. Djelatnost lizinga i faktoringa se, u skladu sa planom restrukturiranja, smanjuju i u slučaju zainteresiranih kupaca, banka bi razmotrila konkretne ponude.

ANALITIKA: Kakav je Vaš stav u odnosu na strane klijente i kreditnu politiku?

BRODNJAK: U tom smislu NLB d.d. ne finansira više poslove izvan granica Slovenije, ako nisu vezani za operacije slovenačkih poslovnog grupacija. Lokalne banke, međutim, na svojim tržištima posluju i poslovaće normalno i sa velikom ambicijom da sklapamo nove poslove. Naravno, kad su za to ispunjeni svi kriteriji,među kojima je najbitniji novčani tok klijenta.

ANALITIKA: Kako su poslovale banke članice NLB Grupe?

BRODNJAK: Objektivno je grupa imala poteškoće u Srbiji i Crnoj Gori, a veoma dobre rezultate u Makedoniji, BiH, te Kosovu. Nakon implementacije veoma konkretnih mjera restrukturiranja, situacija se u Crnoj Gori i Srbiji značajno popravila, pa vjerujemo da su sad obje na dobrom putu, jer su stabilne i zadovoljavajuće profitabilne.

ANALITIKA: Kako biste ocijenili poslovanje NLB Grupe u ovoj godini?

BRODNJAK: NLB na domaćem slovenskom tržištu posluje uspiješnije od ostalog bankarskog sektora i ključnih konkurenata. To je rezultat održivog prestrukturiranja, pametnog pristupa upravljanju rizicima, te glavnom, izuzetno aktivnog nastupa na tržištu. Proaktivno se okrećemo prema klijentima i tražimo dobre poslove, pa vjerujem da će i klijenti to prepoznati i da će se u sve većem broju vraćati. U NLB su dobrodošli.

J. RABRENOVIĆ

 

 

 

Portal Analitika