Društvo

Pavlović odbio da se pojavi u Tužilaštvu: Neću da učestvujem u predstavi

pavlovickoca
P
oslanik DF-a Koča Pavlović odbio je poziv za saslušanje kod specijalnog tužioca povodom tvrdnju o korumpiranosti novoizabranog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Pavlović odbio da se pojavi u Tužilaštvu: Neću da učestvujem u predstavi
Portal AnalitikaIzvor

Kako javljaju Vijesti i Dan, on  se neće odazvati pozivu specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović,  navodeći da se radi o predstavi za crnogorsku i evropsku navnost.

On je nakon što je, na sopstveni zahtjev, umjesto usmenog, dobio pismeni poziv da se danas u 12 sati pojavi pred Tužilaštvom ali, kako je kazao Vijestima i Danu, to neće učiniti. O tome je, kako je potvrdio Vijestima, tužiteljku pismeno obavijestio.

“Besmisleno je Vama i Vašem tužilaštvu davati bilo kakve podatke, informacije i saznanja, kada su u pitanju krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije na takozvano visokom  nivou. Svojim činjenjem i nečinjenjem u aferi Listing, Telekom, Šarić i brojnim pojedinačnim slučajevima korupcije i mafijaškog djelovanja, natjerali ste me na ovaj zaključak i na ovakvo postupanje. Ne želim da učestvujem u predstavi koju godinama, po uhodanom šablonu, Vi i Vaše tužilaštvo priređujete crnogorskoj i evropskoj javnosti”, napisao je Pavlović.

Specijalna tužiteljka za organizovani kriminal i korupciju Đurđina Nina Ivanović saslušala je juče u prostorijama Tužilaštva poslanika SNP Velizara Kaluđerovića povodom njegovih izjava da mu je „osoba od ličnog i profesionalnog integriteta“ dala informacije da je novoizabrani Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković „sklon korupciji“. Specijalna tužiteljka je istovremeno pismeno pozvala i poslanika Pokreta za Promjene Koču Pavlovića da - povodom njegove izjave da je Stanković „navodno primio 150.000 eura mita“ – konkretizuje ili pojasni optužbe.

Prema informacijama Portala Analitika, Kaluđerović se juče uredno javio na poziv tužiteljke Ivanović i dao izjavu zbog čega je pozvao Stankovića da obavijesti javnost o imovini stečenoj za vrijeme obavljanja sudijske funkcije, ocjenjujući da je neophodno ispitivanje navoda o njegovoj korumpiranosti.

- Potreba da se na ovakav način obratim javnosti nameće se zbog toga što sam od lica koje doživljavam kao osobu od punog ličnog i profesionalnog integriteta, čuo informacije i ocjene da je Ivica Stanković osoba sklona korupciji, koja  je, upravo koruptivnim radnjama u obavljanju sudijske funkcije, stekla  imovinu velike vrijednosti, naveo je Kaluđerović u javnom obraćanju.

U izjavi, prema informacijama Portala Analitika, Kaluđerović – iako je odazivom na poziv Tužilaštva ispunio građansku obavezu - nije konkretizovao navode o korupciji novoizabranog Vrhovnog državnog tužioca.

Specijalna tužiteljka je  uputila pismeni poziv Koči Pavloviću jer je poslanik PzP insitirao da poziv za razgovor bude u pismenoj formi. Pavloviću je poziv dostavljen juče popodne na adresu Skupštine Crne Gore.

Prema odredbama zakona, poslanici Skupštine Crne Gore ne mogu se pozivati na imunitet u slučaju davanja izjava kao građani pre tužilaštvom jer, kada je riječ o saznanjima o krivičnim djelima, dužni su da ih prezentiraju tužilaštvu. No, poslanik Pavlović je, u sinoćnjoj izjavi televiziji Vijesti, naglasio da mu „ne pada na pamet da odazove“ na poziv tužilaštva.

Portal Analitika