Društvo

MUP: Završeno razgraničenje između Crne Gore i BiH

1509granice
P
ovodom medijskih navoda u vezi sa razgraničenjem Crne Gore i Bosne i Hercegovine, iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da je razgraničenje i utvrđivanje državne granice između dvije zemlje završeno i da se očekuje potpisivanje Ugovora o državnoj granici, čime će ove dvije države, prve od bivših članica SFRJ riješiti pitanje granice.

MUP: Završeno razgraničenje između Crne Gore i BiH
Portal AnalitikaIzvor

Pregovori na obavljanju poslova razgraničenja, utvrđivanja državne granice i pripremama na zaključivanju međunarodnog ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BIH, započeti su oktobra 2008. godine, a završeni maja 2014. godine.

- Na završnom sastanku komisija za granicu Crne Gore i BIH, održanom 26. i 27. maja ove godine u Sarajevu, usaglašena su i parafirana (verifikovana) sva granična dokumenta od strane komisija i stručnih grupa, i to: Ugovor o državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Tekstualni opis protezanja državne granice i Topografska karta razmjera 1:25000 sa ucrtanom graničnom linijom. Cjelokupna državna granica ucrtana je na 19 topografskih karata, prema važećim podacima u katastru, sa spiskom koordinata svih prelomnih tačaka, od tromeđe Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na južnom dijelu. Dakle, sva granična dokumenta su verifikovana i od strane članova Komisije, predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH. Nekadašnja administrativna, katastarska granica, postala je državna granica, što je u skladu sa stavom Badinterove komisije - saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću MUP-a.

Protokolom o određivanju tromeđnih tačaka, koji je potpisan u Sarajevu, 2. oktobra 2003. godine, određene su tromeđne granične tačke na sjevernoj i južnoj tromeđi između Crne Gore, Republike Srbije i BIH, i između Crne Gore, BIH i Republike Hrvatske.

Vlada Crne Gore je na sjednici 12. juna ove godine, na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova, usvojila Izvještaj o vođenju pregovora na pripremama za zaključivanje Ugovora o dravnoj granici između Crne Gore i BiH i prihvatila Prijedlog ovog ugovora, čime su u Crnoj Gori okončane unutrašnje pravne procedure potrebne za potpisivanje ovog Ugovora.

Komisije za granicu Crne Gore i Bosne i Hercegovine formiraće zajedničko radno tijelo, u čijoj nadležnosti će biti da izvrši obilježavanje ovim Ugovorom utvrđene državne granice na terenu.

- Takođe, Vijeće ministara BiH, na sjednici 10. septembra utvrdilo je Prijedlog za zaključivanje Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore i sada je Ugovor o granici ostavljen na dalju proceduru kod Predsjedništva BiH. Nakon završetka procedura Predsjedništva BiH, stvaraju se uslovi za potpisivanje ovog Ugovora, nakon čega slijedi potvrđivanje, odnosno ratifikacija Ugovora sa ciljem stupanja na snagu - navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako je saopšteno iz MUP-a, tokom vođenja pregovora o razgraničenju između Crne Gore i BIH, komisije su se rukovodile podacima sadržanim u Katastru dvije države, odnosno nekadašnjim administrativnim granicama, koje su postale državne, nakon obnove, odnosno sticanja nezavisnosti Crne Gore i BIH, te ni na jednoj sjednici komisija nije pokrenuto pitanje o kojima pišu mediji BiH.

Foto: velkaton.ba

Portal Analitika