Društvo

Srzentić najavio sanaciju duga i redovne zarade

1510srzentic
T
eška finansijska situacija i enormna zaduženja zatekli su novog predsjednika barske opštine dr Zorana Srzentića, a on je u prvim izjavama medijima istakao kako će “ove nedjelje imati presjek stanja i vidjeti gdje se nalazi”.

Srzentić najavio sanaciju duga i redovne zarade
Portal AnalitikaIzvor

Gostujući u “Otvorenom studiju” Radio Bara, osvrnuo se na činjenicu da posljednjih godina zaposleni u lokalnoj upravi i javnim preduzećima neredovno primaju plate, a trenutno im se iz opštinskog budžeta duguju tri lična dohotka. Novi predsjednik opštine obećao je da će zarade zaposlenih biti prioritet, te da će nastojati da budu redovno isplaćivane.

“Napravićemo strategiju upravljanja dugom, krenuli smo već u reorganizaciju rada i regulisanje radnog statusa svih koji su ovdje. Uradićemo ozbiljnu analizu prihoda i rashoda, vidjeti gdje možemo povećati primitke, gdje možemo smanjiti rashode, a da ne ugrozimo normalno funkcionisanje lokalne uprave. Moramo se ponašati kao u sopstvenom domaćinstvu i voditi računa da ne ulazimo u minuse. Imamo i najave da će se Vlada, odnosno resorno Ministarstvo, uključiti u saniranje duga crnogorskih opština, jer nije samo Bar u ovakvoj situaciji. Insistiraću , i to je jasno već od prvog dana mog rada u kabinetu, na podizanju nivoa stručnosti, efikasnosti i kvaliteta rada svih opštinskih službi, jer moramo uložiti veliki napor kako bi izašli iz sadašnje krize”, kazao je dr Srzentić Radio Baru.

Po njemu, turizam i poljoprivreda ostaju strateške privredne grane opštine Bar. Najavio je i velika ulaganja u Sutomore.

“Formiraćemo Sekretarijat za poljoprivredu, i u saradnji sa Vladom i resornim Ministarstvom, napraviti programe za Mrkojeviće, Ostros, Crmnicu, Polje, koji će uz stručnu logistiku pratiti proces proizvodnje, plasman i otkup poljoprivrednih proizvoda preko Otkupnih centara. Bar, koji izlazi i na more i na jezero, ima značajne turističke potencijale, koje bi trebalo u potpunosti valorizovati. Ne možemo pretendovati da budemo ozbiljna turistička destinacija bez izgrađenog sistema za otpadne vode. Sutomore mora dobiti adekvatnu kanalizacionu mrežu, zatim marinu za koju je već urađen projekat, a ‘Crnagoraput’ je obezbijedio sredstva za izgradnju kružnog toka. Značajna finansijska injekcija i investicija bila bi realizacija započete prodaje zaleđa Kraljičine plaže, za šta se čeka izglasavanje koncesije u crnogorskom Parlamentu”, kazao je dr Srzentić.

Novi predsjednik barske opštine dr Zoran Srzentić najavio je da će sa saradnicima obići sve Mjesne zajednice, ne u vrijeme izbora, već sada kada se planira budžet: “Na terenu ćemo da se upoznajemo sa problemima, radićemo transparentno i pokušati da ih rješavamo u svakom dijelu opštine”.

Ž.M.

Portal Analitika