Društvo

Zašto mali psi laju na velike?

1510pas
S
vi vlasnici malih pasa barem su se jednom našli u ovoj igri Davida i Golijata.

Zašto mali psi laju na velike?
Portal AnalitikaIzvor

I dok je svaki pas drugačiji, na temelju ličnosti i uticaja okoline, postoji nekoliko opštih teorija zašto neki mali psi imaju neopisivu potrebu da laju i reže na dvostruko veće pse.

Strah: Poput mnogih malih pasa, razumljivo je da i vaš vidi velike pse kao prijetnju. Postoje dva načina nošenja s tom pretnjom: bijeg ili borba. Mnogim psima, instinkt govori da se bore. U njihovoj glavi tada vlada "ako izgledam snažno, veliki pas me neće dohvatiti" raspoloženje, a upravo je to ono što mnogi vlasnici ne prepoznaju. Lajanje, režanje i povlačenje povoca, na kraju može biti samo strah od onoga sa čime se pas suočava, a ne znak agresije.

Tjeranje: Postoje dva načina da se poveća fizička udaljenost između pasa: da mali pas pobjegne ili da lajanjem natjera u bijeg onog većeg. Ako vaš pas laje iz straha, on želi da se dogodi ovo drugo. A šta to znači? To znači da ako uspije u svom naumu, sljedeći put će vaš pas još jače podignuti svoj glas, kad vidi da se pas približava.

Pomoć: Ova teorija podrazumijeva da lajanjem vaš maleni ljubimac želi da zamoli za vašu pomoć. Vrlo često, kad osjetimo da je naš ljubimac u opasnosti, mi ga zaštitimo, tako što ga podignemo u ruke. Možda je to upravo ono što i u ovom slučaju vaš pas želi od vas - zaštitu. On itekako može osjetiti vaše emocije. Ako kod vas osjeti strah, neugodu i anksioznost prilikom približavanja velikog psa, uz podizanje, vaš pas će misliti kako tu postoji nešto zbog čega bi trebalo da bude zabrinut pa će i on tako početi da se ponaša.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika