Društvo

MIJOVIĆ: Crna Gora jedina u regionu nema više listu čekanja za koronarografiju


U
okviru projekta koji je Klinički centar Crne Gore realizovao sa Fondom za zdravstveno osiguranje, u najvećoj zdravstvenoj ustanovi više ne postoji lista čekanja za koronarografiju i 781 pacijent uspješno je zbrinut zahvaljujući dopunskom radu ljekara iz Kliničkog centra, kao i dodatnom angažmanu stručnjaka iz Srbije.

MIJOVIĆ: Crna Gora jedina u regionu nema više listu čekanja za koronarografiju Foto: Internet
Izvor

-Možemo da se pohvalimo da je Crna Gora jedina zemlja u regionu, ako ne i u Evropi, koja nema listu čekanja za koronarografiju, saopštio je danas na pres konferenciji direktor Kliničkog centra dr Milan Mijović.

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore obezbijedio je oko 36.000 eura za organizovanje dopunskog rada u angio sali. Prema riječima prvog čovjeka Fonda Kenana Hrapovića, naknade za rad medicinkog osoblja su skromne u odnosu na postignuti cilj.

-Ovo je način kako da se rješavaju problemi i u drugim bolastima, ali pod uslovom da učinak rada ljekara u redovnom radu bude optimalan. Samo ako medicinski radnici i ostali zaposleni u redovnom vremenu ispune planove i radne zadatke koje donose direktori ustanova mogu dobiti podršku za ovakav vid rada, kazao je Hrapović.

15010ministar
Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović kazao je da eliminacija liste čekanja za koronarografiju uveliko pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, koje se najčešći uzrok smrti.

-Građani Crne Gore dobili su šansu za novi život. Njima se ovi problemi rješavaju sada u zlatnom satu zahvaljujući ljekarima koji su sada 24 časa u pripravnosti, kazao je Radunović.

Direktor Kliničkog centra dr Milan Mijović kaže da je ponosan na tim ljekara koji su izveli intervencije, te da je lani Klinički centar uradio rekordan broj operacija, kao i dijagnostičkih pregleda.

-Tokom 2013.godine broj bolesničkih dana je bio 214.480, od kojih je bilo 35.367 bolesnika, a broj operacija 11.361. To je apsolutni rekord od osnivanja KCCG po broju pruženih procedura. Broj pregleda je 1.860.844, skenera 31.666 i MR 12.011, dodao je Mijović.

15010mijovic
Prema njegovim riječima, KCCG je pružio mnogo više zdravstvenih usluga nego što su opredijeljena sredstva iz budžeta predviđala.

Ljekari iz Srbije koji su pomogli da se lista čekanja za koronarografiju eliminiše boravili su u KCCG oko desetak dana tokom kojih su edukovali mladi medicinski kadar za buduće intervencije.

-Oni su imali i edukativni boravak, gdje su svoja znanja prenijeli na naše mlade kadrove, tako da je nivo edukacije povećan, kazao je Mijović.

Dodatni novac nije bio potreban za medicinsku opremu, a troškove boravka i avionskih karata ljekara iz Srbije snosio je KCCG.

Liste čekanja, kaže Mijović, neminovne su u svakom zdravstvenom sistemu. One su posljedica deficita kadra, novca, opreme, potrošnog materijala, kao i većih zahtijeva za procedurama koje zdravstvene ustanove mogu pružiti.

- Moramo naglasiti da izdvajanja za zdravstveni sistem imaju veze sa listom čekanja, pa tako u Crnoj Gori iznosi 280 eura po glavi stanovnika, u Hrvatskoj 790, a u Sloveniji 1.490 eura. Ali, i ove zemlje imaju liste čekanja, ne take velike, ali imaju. Mi smo uspjeli da sa samo jednim aparatom pokažemo da je moguće organizovati tako kvalitetan rad na najvećem nivou, naglasio je Mijović.

15010sagovornik3
Angiograf koji posjeduje Klinički centar je još uvijek u funkciji, ali bi bilo potrebno da se nabavi novi. Procjena vrijednosti nabavke je oko 950.000 eura.

-S obzirom da se radi o značajnim finansijskih sredstvima, stav Fonda je da se o tome izjasni Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo finansija, jer se sredstva ne mogu obezbijediti u okviru tekućeg budžeta Fonda, kazao je director Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović.

Nakon uspješne realizacije ovog projekta direktor Kliničkog centra je kazao da će pripremiti dva nova projekta eliminacije liste čekanja za operaciju katarakte, i Klinike za ortopediju.

A.S.

Foto: Ivana Božović

Portal Analitika