Abiznis

IVANOVIĆ: Otvoriti pregovore iz oblasti poljoprivrede iduće godine

1410pododborpgok
P
oljoprivredna proizvodnja u Crnoj Gori prethodne godine je rasla, a napredovanje u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU) daje šanse da sledeće budu otvorena poglavlja 11 i 12, koja se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj, ocijenio je resorni ministar Petar Ivanović na sastanku Pododbora za oblast poljoprivrede i ribarstva, održanom danas u Podgorici.

IVANOVIĆ: Otvoriti pregovore iz oblasti poljoprivrede iduće godine
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenik šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje EK Tomas Haglajtner ocijenio je da je Crna Gora na dobrom putu i da je EK spremna da nastavi tehničku podršku u pregovaračkom procesu.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su napredak koji je ostvaren u oblastima koja se odnose na poglavlja 11, 12 i 13, koje se odnosi na ribarstvo, u periodu od prethodnog sastanka koji je održan u Briselu, 6. novembra 2013. Ivanović je podsjetio na ostvarene rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji i agroindustriji.

„Ivanović je naveo rast otkupa mlijeka, uvođenje mjera za rast kvaliteta sirovog mlijeka, podatke koji ukazuju na povećanje stočnog fonda, zatim povećanje učešća poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u robnoj razmjeni sa 24 na 27,6 odsto, rast izvoza od 60,2 odsto, povećanje pokrivenosti uvoza izvozom povećana je sa 11,9 na 18,1, kao i podatak o rastu učešća poljoprivrede u BDP sa 7,4 2012. godine na 8 prošle“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Govoreći o postignutim rezultatima u poglavlju 11, Ivanović je rekao da očekuje da do kraja godine Vlada usvoji strategiju razvoja poljoprivrede i akcioni plan, čija izrada je u toku i za koje je EK dala korisne rezultate.

„Usvojen je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljopriverdi i ruralnom razvoju, Zakon o organskoj proizvodnji, u skupštini je zakon o maslinarstvu i kooperativama. Urađen je veliki broj pravilnika, posebno ističem pravilnik o Registrovanju gazdinstava. Uradili smo nacrt IPARD II programa, koji je poslat DSG Agri - ju na komenatare. Objavljen je peti MIDAS program, za koji je predviđen budžet od 500 hiljada EUR“, kazao je Ivanović.

On je ocijenio da usaglašavanje poljoprivrede sa pravnom tekovinom EU nije jednostavan posao.

„Ne samo zbog toga što je potrebno da u naše zakonodavstvo inkorporiramo preko četiri hiljade pravnih akata, čak i ne toliko zbog toga što se preko 40 odsto ukupne pravne tekovine odnosi na oblast poljoprivrede, već prije svega, zbog velikih razlika u razumijevanju i standardima prouzrokovanih decenijskim zaostajanjem poljoprivrede uslijed raspada Jugoslavije i ratova“, kazao je Ivanović.

On je je apelovao na Svjetsku banku (SB) i Delegaciju EU u Podgorici da eliminišu birokratske barijere, kako bi novac predviđen za podršku poljoprivrednim proizvođačima kroz IPARD like mogao što prije da bude raspoloživ.

„Nakon višemjesečnih pregovora SB i Delegacije EU u Podgorici o korišćenju sredstava IPARD programa dodijeljenih Crnoj Gori za 2012., 10 jula ove godine potpisan je sporazum o povjereničkom fondu. Postignut je dogovor u kome je SB odgovorna za taj novac, a budžet povjereničkog fonda je 3,2 miliona eura. Nezadovoljan sam zbog velike bitrokratije i procedura na realiciji SB i Delegacije“, rekao je Ivanović.

On je naveo da se nemamo toliko vremena za čekanje.

„Apelujem da se pronađu brža rješenja u komunikaciji, jer naši poljoprivrednici ne mogu da čekaju da u zimskom periodu uđemo u objavljivanje poziva i da počnu građevinske radove na objektima. Molim da otkolonite birokratske procedure i da što prije objavimo poziv, jer podsjećam na žentlmenski dogovor da 2016. krećemo sa upotrebom IPARD-a, a da prije toga u dva navrata koristimo sredstva IPARD like“, rekao je Ivanović.

On je podsjetio da je Ministarstvo ispunilo obavezu zapošljavanja ljudi u direktoratima – za plaćanja i ruralni razvoj, napominjući činjenicu da je parlament tokom tri mjeseca blokirao proceduru zapošljavanja.

Prema riječima Ivanovića, poglavlje 12, koje se odnosi na bezbjednost hrane, je najzahtjevnije za ispunjavanje, posebno zbog kriterijuma za otvaranje poglavlja koji se tiču usvajanja 12 zakona, strategije i akcionog plana, i kategorizaciju objekata.

„Očekujem da ćemo taj posao završiti do kraja godine, jer bi bilo izuzetno važno da se tokom 2015. otvore pregovori u ovom poglavlju“, ocijenio je Ivanović.

On je, govoreći o poglavlju 13 – Ribarstvo, rekao da je urađen nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o morskom ribarstvu i marikulturi, na čemu je uložen veliki napor, što očekuje da bude registrovano u narednom izvještaju EK o napretku.

Haglajtner je rekao da, ukoliko se dinamika ispunjavanja obaveza iz pristupanja nastavi ovim tempom, naredni izvještaj EK o napretku Crne Gore imaće značajan broj pitanja o kojima treba da izvijesti.

„Cijenimo vaše lično liderstvo i posvećenost u pripremi sektora poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva za EU. To su sektori koji će vjerovatno biti pod najvećim uticajem pristupanja EU, ali i sektori koji za Crnu Goru predstavljaju velike mogućnosti“, rekao je Haglajtner.

On je dodao da mjerila za otvaranje pregovora ne treba da budu opterećenje, nego instrument koji će učiniti sljedeće korake efikasniji.

 

 

Portal Analitika