Društvo

BOŠKOVIĆ: Socijalni kartoni u funkciji do kraja decembra

1409boskovicPOCETNA
S
ocijalni kartoni biće u funkciji do kraja decembra, saopštio je na današnjoj prezentaciji informacionog sistema ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković.

BOŠKOVIĆ: Socijalni kartoni u funkciji do kraja decembra
Portal AnalitikaIzvor

Socijalni karton imaće dosadašnji korisnici socijalnog staranja, oni koji budu potražili socijalnu pomoć, a ispunjavaju uslove, kao i staratelji koji su uključeni u akciju “Svako dijete želi da ima porodicu”.

-Do sada su socijalni kartoni urađeni u Plužinama, Šavniku, Ulcinju, Baru i većem dijelu Podgorice. Do kraja oktobra kartoni će biti realizovani u svim opštinama, a do 15.decembra imaćemo funkcionalan sistem. U januaru će sistem biti pušten u rad i isplata će se vršiti na osnovu tih socijalnih kartona, objasnio je ministar na današnjoj prezentaciji.

1410karton
Dječiji dodatak u ovoj godini je primilo 10.172 porodice, odnosno 19.590 djece. Tuđu njegu primilo je 8.684 korisnika, materijalno obezbjeđenje 13.941 korisnik, odnosno 41.131 članova domaćinstva i ličnu invalidninu 1.856 lica.

Prema riječima prvog čovjeka Ministarstva, novi umreženi informacioni sistem smanjiće zloupotrebe socijalnih davanja.

-Dešavalo se da u Nikšiću imamo 75 korisnika koji nijesu među živima, a primali su određenu socijalnu naknadu i to je nešto što je nedopustivo. Sada će to biti nemoguće, i novi sistem omogućiće da se sredstva usmjeravaju onima kojima je zaista potrebno, kazao je Bošković.

Koliko su zloupotrebe socijalne pomoći oštetile budžet, za sada se ne zna.

1410pedja
-Ne možemo dati tačan podatak. To ćemo moći ćemo tek u januaru i podijelićemo svaku informaciju u vezi sa zloupotrebama, dodaje je ministar.

Bošković kaže da cilj Ministarstva rada i socijalnog staranja nije da smanji broj korisnika, već da davanja preusmjeri onima kojima je najviše potrebno.

Novi sistem umrežio je podatke koje posjeduje Fond PIO, Poreska Uprava, Zavod za zapošljavanje Crne Gore, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo prosvjete, Katastar, kao i Centralni registar motornih vozila.

-Sve informacije su objedinjene i u realnom vremenu dobićemo sve potrebne podatke. U trenutku kada neko podnese zahtjev, oddmah ćemo znati da li neko posjeduje neophodna dokumenta kako bi se prijavio za socijalno davanje, objasnio je ministar.

1410karton2
Koliko će korisnika ostati bez socijalnog primanja, znaće se nakon prvog kvartala implementacije novog sistema.

Projekat je Ministarstvo rada  i socijalnog staranja radilo u saradnji sa UNDP, a informacioni sistem je koštao million i dvjesta hiljada eura, od čega je Vlada Crne Gore investirala 90 odsto, a organizacija UN-a 10 odsto.

A.S.

Portal Analitika