Abiznis

Roming sa Srbijom biće jeftiniji do tri, a sa Makedonijom osam puta

1410zoransekulic
K
ada cijene razgovora u romingu za građane Crne Gore budu dovedene na one koje važe u Eropskoj uniji EU, o čemu je sporazum potpisan nedavno na INFOFEST-u u Budvi, razgovori sa Srbijom biće jeftiniji od dva do tri puta, a sa Makedonijom osam puta, kazao je u intervjuu za Pobjedu Zoran Sekulić, direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Roming sa Srbijom biće jeftiniji do tri, a sa Makedonijom osam puta
Portal AnalitikaIzvor

On je pojasnio da se ne radi o ukidanju rominga, već o dovođenju na nivo cijena u unutrašnjem saobraćaju

„Snižavanje cijena rominga za građane Crne Gore na nivo cijena Evropske unije značilo bi da će se cijene tih usluga prema Srbiji smanjiti 2-3 puta za usluge govora, tri puta za SMS i 24 puta za data roming, dok bi se cijene rominga za građane Crne Gore prema Makedoniji smanjile osam puta za usluge govora, 4,5 puta za SMS i 38 puta za data roming. Valja istaći da se ovdje ne radi o ukidanju rominga, već o snižavanju cijena usluge rominga na nivo cijena unutarnjeg saobraćaja“, pojasnio je on.

Sporazum o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama potpisan je između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije i Republike Srbije u Budvi dana 29.9.2014. godine, u okviru Međunarodne konferencije koju je organizovala Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Međunarodna unija za telekomunikacije u okviru Infofesta 2014.

Odgovarajući na pitanje koliko građani Crne Gore godišnje troše na razgovore u romingu i sa kojim zemljama najviše Sekulić je istakao da prihodi od rominga usluga iznose oko 10 odsto od ukupnih prihoda koji ostvare mobilni operatori u Crnoj Gori.

„Crnogorski građani najviše putuju u Srbiju, što procentualno iznosi oko 51 odsto, zatim u Bosnu i Hercegovinu što predstavlja oko 14 odsto, Albanija osam odsto, dok ostale zemlje čine 27 odsto. Smatramo da sniženje cijena rominga neće dovesti do pada prihoda operatora od roming usluga, jer će građani zbog smanjenja cijena povećati obim potrošnje ovih usluga“, dodao je Sekulić.

Odgovarajući na pitanje ima li najava ulaska novih operatora na crnogorsko tržište, i ako ima, kojih i u kom periodu Sekulić je kao interesantnu izdvajio prijavu za registraciju mobilnog virtuelnog mrežnog operatora (MVNO) koju je Agencija nedavno dobila.

„MVNO su kompanije koje djeluju kao mobilni operatori bez vlastitog frekvencijskog spektra i kompletne mrežne infrastrukture. MVNO od jednog ili više mobilnih mrežnih operatora iznajmljuju pristup mobilnoj mreži i druge potrebne kapacitete. Na ovaj način je MVNO omogućeno da pružaju inovativne mobilne elektronske komunikacione usluge prilagođene određenim grupama korisnika. Za ulazak novih operatora postoje raspoloživi radio frekvencijski resursi. Ovi resursi će biti uvećani za radio frekvencijski opseg „digitalne dividende" kada sredinom sljedeće godine bude završen projekat emitovanja digitalnog TV signala. Za korišćenje ovog, za mobilne operatore privlačnog opsega, Agencija će u prvoj plovini 2015. godine pokrenuti postupak javnog nadmetanja“, rekao je on između ostalog.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika