Abiznis

Energean Oil & Gas: Nafte i gasa sigurno ima u Crnoj Gori

1410nafta
P
redstavnici grčke komanije „Energean Oil & Gas“, jedne od šest koje su se prijavile za tender za istraživanje podmorja od Budve do Ulcinja, smatraju da će eventualni pronalazak nafte  u crnogorskom podmorju ojačati položaj Crne Gore u pogledu snabdijevanja energijom.

Energean Oil & Gas: Nafte i gasa sigurno ima u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Portparol kompanije Sotiris Čiokatis kazao je da su jako dobro upoznati sa geologijom regiona, te da postoje čvrsti dokazi da u podmorju Crne Gore ima nafte i gasa.
„ Geologija nema granica, pa shodno tome moralo bi biti zaliha u dijelu koji je crnogorski. Dokazano je postojanje gasnih i naftnih polja u Italiji, Albaniji i Hrvatskoj, a vjerujemo da ih ima i u Crnoj Gori“, rekao je Čiokatis.

Prema njegovim riječima, nacionalna privreda će imati mnogo benefita od potencijalnog korišćenja lokalno proizvedenog gasa, što bi bilo mnogo jeftinije od uvoznog gasa.
„ Proizvodnja lokalnog gasa može pozitivno uticati i na državni budžet. Država će dobiti skoro 60 odsto od ukupnog prihoda koji će biti generisan od proizvodnje nafte i gasa, a biće otvorena i nova radna mjesta, naglasio je Čiotakis.

Grčka kompanija dala je ponudu za tri bloka u crnogorskim vodama, a prema uslovima tendera istraživanje će trajati sedam godina.
„ Što više blokova budemo dobili, veći prostor ćemo istražiti. Ako, moramo da sačekamo rezultate tendera. Ako se otkriju ugljovodonici, proizvodnja može započeti 2021. ili 2022. godine“ precizirao je on.

Kompanija „Energean Oil & Gas“ koja je fokusirana na istočno Sredozemlje i Sjevernu Afriku, prijavu za tri bloka za eksploataciju nafte i gasa u podmorju Crne Gore podnijela je u konzorcijumu sa Britancima.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika