Abiznis

Sa SB i MMF-om o Brodogradilištu

2512dakicM
C
rnogorska delegacija je, u nastavku jesenjeg zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) sa predstavnicima tih institucija razgovarala o ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, rješavanju problema nekvalitetnih kredita i mogućnosti dobijanja podrške za privatizaciju Jadranskog brodogradilišta.

Sa SB i MMF-om o Brodogradilištu
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorska delegacija razgovarala je sa potpredsjednikom MMF-a, Min Žuom /Zhu/ i upoznala ga sa ekonomskim kretanjima u Crnoj Gori.

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG), Milojica Dakić, istakao je da se u ovoj godini očekuje rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) između dva i 2,5 odsto.

Dakić je kazao da su banke likvidne i solventne, a bankarski sistem siguran i stabilan.

„Žu je istakao da će se lično založiti za pružanje tehničke podrške Crnoj Gori i istakao je zadovoljstvo implementacijom preporuka iz prethodnih programa tehničke podrške. Takođe je istakao značaj rješavanja nekvalitetih kredita (NPL) i adekvatne kreditne podrške banaka za ekonomski rast“, saopšteno je iz CBCG.

Sa potpredsjednikom Svjetske banke, Laurom Tack, razmotreni su izazovi za ekonomski rast i dalji planovi angažovanja Svjetske banke u Crnoj Gori. Razgovarano je i o mogućnosti primjene inovativnih finansijskih instrumenata.

Na sastanku sa direktorom Svjetske banke za Crnu Goru, Ellen Goldstein, Dakić je istakao odličnu saradnju Crne Gore sa Svjetskom bankom.

Goldstein je ukazala na pozitivne rezultate fiskalne konsolidacije koja je sprovedena u prethodnom periodu. Na sastanku je razgovarano o budućim projektima koje će Svjetska banka podržati u Crnoj Gori.

Dogovoreno je da se razgovori na ovu temu nastave prilikom posjete Goldstein Crnoj Gori, koja se očekuje tokom novembra.

Na sastanku sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije (IFC) razmatrana je mogućnost podrške ove institucije privatizaciji Brodogradilišta u Bijeloj.

Načelno je dogovorena i tehnička pomoć za implementaciju Podgoričkog modela.

Sa predstavnicima Agencije za multilateralno garantovanje investicija (MIGA) diskutovano je o mogućnosti da ova institucija odobri garancije za kredite malim i srednjim preduzećima u iznosu od oko 70 miliona EUR. Takođe je razmatrana i mogućnost davanja garancija za razvojne projekte u turizmu i energetici.

Na sastanku sa predstavnicima MMF-a načelno je dogovoreno da se pruži tehnička pomoć Crnoj Gori u oblasti kreiranja sistema indikatora ranog upozorenja i upravljanja tržišnim rizicima.

Portal Analitika