Abiznis

RAE privremeno oduzela licencu MGS Energy

1210RAE
R
egulatorna agencija za energetiku (RAE) donijela je odluku o privremenom oduzimanju licence za trgovinu na veliko i snabdijevanje krajnjih kupaca tečnim naftnim gasom MGS Energy iz Podgorice, na period od 30 dana.

RAE privremeno oduzela licencu MGS Energy
Portal AnalitikaIzvor

Odbor RAE je na sjednici održanoj 30. septembra naložio MGS Energy da u roku od 30 dana otkloni nedostatke, odnosno izmiri svoja dugovanja prema regulatoru, u iznosu od 461,69 EUR, utvrđena Rješenjem o utvrđivanju iznosa naknada za licencu za treći kvartal ove godine.

“U suprotnom licenca će biti trajno oduzeta”, rekli su iz RAE.

Ukoliko MGS Energy u zadatom roku otkloni nedostatke zbog kojih mu je privremeno oduzeta licenca, dužan je da regulatoru podnese zahtjev za odobravanje nastavljanja obavljanja licencirane djelatnosti.

RAE je MGS Energy licencu izdala 17. januara prošle godine sa rokom važenja do 16. januara 2023. godine.

Kako propisuje Zakon o energetici, energetski subjekat dužan je da plati naknadu za izdavanje licence i godišnju naknadu za period na koji je izdata licenca u visini koju utvrdi RAE.

Prema Pravilima o načinu i uslovima za izdavanje, izmjenu i oduzimanje licenci za obavljanje energetskih djelatnosti, godišnja naknada za licencu plaća se kvartalno, u četiri jednaka iznosa, do desetog dana u prvom mjesecu kvartala na koji se odnosi.

“Utvrđeno je da MGS Energy nije postupio u skladu sa naprijed navedenim odredbama, odnosno nije platio dio naknade za licencu po osnovu izdatog Rješenja o utvrđivanju iznosa naknada za licencu za treći kvartal ove godine u iznosu od 486,69 eura”, dodaje se u obrazloženju odluke RAE.

Iz RAE su kazali da su tom energetskom subjektu uputili upozorenje o kršenju licence. Tada je MGS Energy upozoren da će mu licenca biti privremeno oduzeta, ukoliko ne uplati navedeni iznos, u roku od sedam dana od dana prijema upozorenja.

“Nakon dostavljanja upozorenja MGS Energy je uplatio samo dio naknade u iznosu od 25 EUR”, kazali su iz RAE.

Izvor: MINA

Portal Analitika