Društvo

Poleksić: Veća ovlašćenja Unutrašnje kontrole neće rezultirati povredom ljudskih prava

1210mjere
P
redsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Jovan Poleksić pozdravlja činjenicu da se Unutrašnjoj kontroli daju veća ovlašćenja.

Poleksić: Veća ovlašćenja Unutrašnje kontrole neće rezultirati povredom ljudskih prava
Portal AnalitikaIzvor

Izmjene Zakona o krivičnom postupku daće Unutrašnjoj kontroli rada policije ovlašćenje za primjenu mjera tajnog nadzora prema sumnjivim kolegama, to jest omogućiće praćenje i prisluškivanje policijskih službenika za koje se sumnja da su korumpirani ili su se na drugi način ogriješili o zakon.

-Istovremeno, mislim da to neće imati za rezultat povredu ljudskih prava i sloboda iz razloga što se Unutrašnja kontrola ukoliko postoji osnovana sumnja obraća Tužilaštvu, koje se zatim obraća sudu koji joj omogućava da pristupi mjerama tajnog nadzora. Na taj način su zaštićena ljudska prava i slobode što je jako važno kod osjetljive mjere tajnog nadzora a sa druge strane otvara se širi put za puno veću efikasnost i učinkovitost Unutrašnje kontrole. Tako da sa tog aspekta pozdravljam takvo rješenje s tim što će Unutrašnja kontrola sigurno morati da ojača svoje kapacitete, kazao je Poleksić za Antenu M.

Upitan da li vjeruje da može biti zloupotreba odgovara da to nikada nije isključeno.

-Jako je bitno voditi računa o tome kada su u pitanju mjere tajnog nadzora. Međutim, s obzirom na procesni put, Unutrašnja kontrola -Tužilaštvo-Sud- Mjere tajnog nadzora, smatram da su zloupotrebe svedene na razumnu mjeru. Treba vidjeti da konačan zakonski tekst ostavi minimalne mogućnosti za eventualne zloupotrebe, poručio je Poleksić.

Portal Analitika