Turizam

Sjutra otvaranje nove pješačke staze Plavi horizonti-Bigovo

lustica_-_plavi_horizonti
P
ješačkom turom, u trajanju od četiri sata, sjutra će biti otvorena nova planinarska staza Plavi horizonti-Bigovo-Plavi horizonti, prenosi Radio Jadran.

Sjutra otvaranje nove pješačke staze Plavi horizonti-Bigovo
Portal AnalitikaIzvor

Okupljanje planinara biće na plaži Plavi horizonati u 8.45 sati.

Proteklih pola godine stazu su uređivali planinari PK Subra iz Herceg Novog i PK Vjeverice iz Kotora. Trasa je očišćena, markirana i dobra za pješačenje. Kako je rekao predsjednik PK Subra Duško Avramović, uz lijepo vrijeme, svi željni kontakta sa prirodom i dobrim društvom sjutra će imati lijep provod.

"Obići ćemo čitavu stazu iako smo u početku planirali da obiđemo samo dio. Ali, evo zbog lijepog vremena i velikog interesovanja odradićemo čitavu stazu, koja je dužine negdje oko 13 km, za što će nam biti potrebno oko četiri sata, uz manje pauze od desetak minuta", istakao je on.

Prema njegovim riječima, o pješačkoj turi i otvaranju staze obaviješteni su svi planinarski klubovi Planinarskog saveza u Crnoj Gori, pa stoga i ne čudi veliko interesovanje zaljubljenika u prirodni raj Luštice. Iako se još uvijek ne zna tačan broj učesnika, jer je prijavljivanje u toku, Avramović kaže da zainteresovanih ima iz svih krajeva države i da očekuje preko 70 ljudi.

Zainteresovani osim dobre kondicije i raspoloženja, treba da ponesu sendvič, neki bisvit i dovoljne količine vode. Pješačku turu po završetku, "zaliće" i kupanjem na bisernoj plaži Plavi horizonti.

Prijavljivanje je i dalje moguće na telefon 069 430 070, ili u Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Tivta, Trg Magnolija lično ili na mejl urban-tivat@t-com.me ili na tel. 032/661 331.

Uređenje ove staze dio je projekta uređenja devet staza na Luštici u dužini od 120 kilometara, koji finansira tivatska Opština, od prošle godine. Lani je uređena staza od Radovića do plaže Žanjic, u dužini od 15 kilometara.

Cilj je da se stvori mreža pješačkih staza na Luštici, području Krtola i Grblja, koja bi bila sastavni dio turističke ponude. Staza vodi starim autrougarskim putem, koji se spušta i do uvale Pržna i jedna je od najatraktivnijih za planinare.

Portal Analitika