Društvo

IV Memorijal Veljko Ivančević: Vojni piloti spremni za akrobacije

pilotiii1110
M
eđunarodni aeromiting “IV Memorijal Veljko Ivančević” biće održan u sjutra na sportskom aerodromu na Ćemovskom polju u Podgorici, s početkom u 11 sati.

IV Memorijal Veljko Ivančević: Vojni piloti spremni za akrobacije
Portal AnalitikaIzvor

Ulaz je slobodan, pa će svi zainteresovani imati priliku da uživaju u letačkom programu predstavnika desetak zemalja, sa tridesetak letjelica, padobranskim skokovima i preletima motornih paraglajdera, zmajeva, jedrilica i balona.

Učestvovaćes svjetski i evropski prvaci mlaznih i jednomotornih aviona, piloti vojske Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije. Biče organizovana i izložba proizvođača vazduhoplova.

Na sjutrašnem aeromitingu u Podgorici i piloti Vojske Crne Gore će demonstrirati svoje letačke vještine. Kako su kazali za Portal RTCG, pripreme za performans u vazduhu su trajale dvadesetak dana, a letačke palice biće u rukama naših najiskusnijih letača.

Na aeromitingu će učestvovati sedam pilota VCG, od kojih dva pilota u letačkom programu, četiri pilota će biti angažovana za skokove padobranaca, a jedan pilot u izložbenom dijelu programa.

Kako je objašnjeno iz Ministarstva odbrane, pripreme vojnih pilota za aeromitinge traju 15 do 20 dana, kroz uvježbavanja od 20-30 letova. "Vrijeme trajanja priprema umnogome zavisi od letačkog programa koji se želi prikazati, kao i od uslovnosti terena gdje se izvodi program (nadmorska visina, prepreke, naselja i slično)", rečeno je iz MO.

Piloti se spremaju za izvođenje programa slično kao i za druge zadatke, utvrđujući precizno elemenate koji se izvode i njihov redosljed, nakon čega se na zemlji oni razrađuju.

"Poslije precizno razrađenih procedura na zemlji, prelazi se na fazu uvježbavanja u vazduhu, od prostijih ka složenijim elementima leta, do njihovog potpunog savladavanja", istakli su u Ministarstvu.

Ipak, iako se akrobatsko letjenje vježba tokom školovanja za pilota u vojnim akademijama potrebno je veliko iskustvo pilota, koje se ogleda u godinama letačke službe i naletu pilota, jer se letovi izvode na malim visinama, u dijapazonu brzina od minimalnih do maksimalnih, kao i povećanim opterećenjima vazduhoplova i pilota.

Kako je za Portal RTCG rečeno iz MO naši vojni piloti učestvuju na aeromitinzma i sličnim manifestacijama kad god su pozvani i imaju mogućnosti, a shodno drugim redovnim zadacima koje izvršavaju u VCG.

rtcg.me

Portal Analitika