Društvo

CPC: SPC nezakonito iznajmila zemljište u Buljarici

11grad
C
rnogorska pravoslavna crkva pozvala je državnog tužioca i zaštitnika državne imovine da pokrenu krivični postupak protiv osoba umiješanih, u kako navode, nezakonito iznajmljivanje zemljišta oko manastira "Gradište" u Buljarici katarskoj kompaniji na 99 godina. U CPC tvrde da su manastir "Gradište" u Buljarici i sva njegova pokretna i nepokretna imovina u vlasništvu su države Crne Gore, a ne Srpske pravoslavne crkve.
CPC: SPC nezakonito iznajmila zemljište u Buljarici
Portal AnalitikaIzvor

"Pročitali smo da zemljištem manastira „Gradište” u Buljarici vlasnički raspolaže beogradska patrijaršija koja ga je iznajmila izvjesnoj kompaniji iz Katara na 99 godina da na njemu gradi turističke objekte", navodi u izjavi za javnost mitropolit crnogorske pravoslavne crlve Mihailo.

On kaže da položaj cetinjske filijale, beogradske Patrjaršije kao stranog pravnog lica i njihov opseg jurisdikcije ne dozvoljavaju im da odlučuju o pitanju bilo koje crkvene imovine.

"Manastir „Gradište” i sva njegova pokretna i nepokretna imovina su u vlasništvu crnogorske države, matični broj 9200360021259. On od starine posjeduje 203.097 m² - listovi nepokretnosti 185, 213 i 658 KO Buljarica I i II. Zato je takav posao nezakonit i podliiježe krivičnoj odgovornosti i pozivamo Državnog tužioca i Zaštitnika državne imovine da pokrenu krivični postupak protiv lica umiješanih u ovaj nezakonit i po državne interese štetan posao", zaključio je mitropolit Mihailo.

Portal Analitika